Photanol gunt bouw proeffabriek aan Stork

23 jan 2020Nieuws

Photanol heeft de bouw van zijn proeffabriek op het Chemie Park Delfzijl gegund aan Stork. De demoplant komt in de noordwesthoek van de locatie te staan en moet voor de zomer van 2020 gereed zijn.

In de demofabriek gaat Photanol de productie van chemicaliën uit zonlicht en CO2 testen. Het bedrijf gebruikt daarbij cyanobacteriën. Deze organismen zijn zo aangepast dat ze zonlicht en CO2 niet gebruiken om te groeien, maar om chemicaliën te maken. Vergelijk het met planten die zonlicht gebruiken om CO2 en water om te zetten in glucose en zuurstof. De organismen van Photanol maken organische zuren voor toepassing in biologisch afbreekbare kunststoffen, verdikkingsmiddelen in voeding of als tussenproduct in de chemie.

Minder sterk

Om de bacteriën te laten produceren, is een groot oppervlak met doorzichtige plastic buizen nodig waar ze in kunnen zwemmen. De buizen moeten zonlicht doorlaten en er moet CO2 doorheen worden gebubbeld. Daarnaast moet de bacterie goed worden beschermd tegen invloeden van buitenaf. De aanpassing heeft hem namelijk minder sterk gemaakt. De cyanobacterie kan dan ook niet meer overleven in het wild en groeit nauwelijks meer. Alle energie gaat naar het product dat hij moet maken. De buizen waarin hij leeft zijn daarom erg kostbaar.

Het mooie van de technologie is echter dat de bacteriën direct CO2 omzetten in een product. Alle stappen van het laten groeien van gewassen, het oogsten ervan en het behandelen om er een product van te maken, zijn niet nodig. Het is een oplossing voor het CO2-probleem die ook nog eens economisch interessant is.

bron en foto: Petrochem.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer