Plaatsing windturbines Merkur Offshore van start

20 feb 2018Nieuws

Installatieschip Seafox 5 voor het eerst in Eemshaven

De aanleg van windpark Merkur Offshore gaat naar de volgende fase. Installatieschip Sea Challenger heeft inmiddels de meeste transition pieces geplaatst. Dit zijn de overgangsstukken tussen de funderingspaal en de windturbinemast. Hiermee is een nieuw stadium aangebroken voor dit project: het plaatsen van de windturbines zelf.

De volgende stap is de installatie van de torendelen van de windturbines, de gondels en de rotorbladen. Het installatieschip Seafox 5, met bouwjaar 2012, zal dit voor haar rekening nemen en daarom arriveerde dit schip afgelopen week in de Eemshaven. Het is de eerste keer dat de Seafox 5 de Eemshaven aandoet en daarmee kan dit imposante jack-up schip aan de toch al aanzienlijke lijst met installatieschepen die in de Eemshaven afmeerden, worden toegevoegd.

Seafox 5 is 115,21 meter lang en 49,98 meter breed met een diepgang van 9,5 meter. Het installatieschip vaart onder de Engelse vlag en voert dit project uit voor Geo Sea. Seafox 5 heeft zichzelf op haar vier poten voor de kade van Orange Blue Terminals in de Julianahaven gezet om de windturbineonderdelen aan boord te hijsen.

Het jack-up installatieschip Seafox 5 gaat alle 66 GE Renewable Energy Haliade windturbines voor het Merkur windpark installeren. Naar verwachting duurt dat ruim een half jaar. Windpark Merkur Offshore heeft na de ingebruikname een capaciteit van 400 MW.

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer