Proef met oplossen asbest in zoutzuur

18 feb 2019Nieuws

Chemiebedrijf Lubrizol uit Delfzijl doet mee aan een proef waarbij asbest wordt opgelost in zoutzuur. Dat wordt op dit moment op kleine schaal uitgeprobeerd in Groningen en Rotterdam.

Het asbestmateriaal bestaat voor een groot deel uit kalkcement dat, eenmaal verpulverd, eenvoudig oplost in zoutzuur. Ook de asbestvezels zelf lossen daarbij op. Er blijft een asbestvrij product over dat toepasbaar is in de bouw.

Technisch haalbaar?

De proef richt zich vooral op de technische haalbaarheid van het proces. Zo wordt het verpulveren van het materiaal en de veilige verwerking ervan onderzocht. De proef duurt nog tot halverwege dit jaar. Daarna wordt het proces opgeschaald.

Gestort

Het zou een relatief goedkope manier zijn om van de jaarliijks pakweg 50.000 ton overtollig asbest in Noord-Nederland af te komen. Omdat de verwerking daarvan zo duur is, wordt het nu verpakt en gestort.

Reststroom

Ook voor Lubrizol is het een interessant experiment, want het bedrijf houdt jaarlijks 100.000 ton zoutzuur als reststroom over bij de productie van gechloreerd PVC. Dat moet nu worden geneutraliseerrd met kalk, maar dat zou ook kunnen met 15.000 á 20.000 ton asbest. Lubrizol zou op deze manier een derde van het asbest uit Noord-Nederland kunnen verwerken.

Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer