Raad van State: groen licht voor spoor naar Eemshaven

19 jul 2017Nieuws

Prorail kan beginnen met de aanleg van de spoorverbinding tussen Roodeschool en de Eemshaven en de veerboot naar Borkum.

Dit blijkt woensdag uit een uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan van de gemeente Eemsmond. Prorail wil dagelijks 44 personen- en goederentreinen over de lijn laten rijden. Er komt drie kilometer nieuw spoor bij en 4,5 kilometer bestaand spoor wordt vernieuwd. In het plan zit ook het nieuwe station in Roodeschool.

 

Zorgen

Twee landbouwers langs het spoor in Uithuizermeeden en Roodeschool maken zich ernstig zorgen over het toenemende treinverkeer. Zij stapten in november vorig jaar naar de Raad van State tegen het bestemmingsplan Roodeschool-Eemsmond. Hun bezwaren tegen over overlast van trillingen en geluid hebben echter niets uitgehaald.

 

Afgewezen

Een van de landbouwers die aan weerszijden van het spoor zit verzette zich ook tegen het opheffen van een onbewaakte overweg. Ook dit bezwaar is door de Raad van State afgewezen. De treinfrequentie op de lijn is te hoog voor een onbewaakte overweg, vindt het rechtscollege.

 

Bromgeluiden

Ondanks dat het spoortraject kan doorgaan is de gemeente Eemsmond niet ongeschonden uit de strijd gekomen. De Raad van State heeft bepaald dat de gemeenteraad het bestemmingsplan op 3 december 2015 niet had mogen vaststellen. Dat kwam omdat een cruciaal geluidonderzoek ontbrak naar bromgeluiden van stationair draaiende dieselmotoren op het nieuwe station. Een van landbouwers woont daar vlakbij.

 

Watertoets

Een ander gebrek is dat de gemeente de watertoets niet tegelijk met het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage heeft gelegd. Beide gebreken heeft de gemeente hersteld, aldus de Raad van State. Het aanvankelijke ontbreken van het rapport over laagfrequent geluid heeft vermoedelijk wel geleid tot ernstige vertraging van de uitspraak van de Raad van State.

De gebruikelijke uitspraaktermijn is zes weken.

 

Bron: Dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer