Raad van State: groen licht voor spoor naar Eemshaven

19 jul 2017Nieuws

Prorail kan beginnen met de aanleg van de spoorverbinding tussen Roodeschool en de Eemshaven en de veerboot naar Borkum.

Dit blijkt woensdag uit een uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan van de gemeente Eemsmond. Prorail wil dagelijks 44 personen- en goederentreinen over de lijn laten rijden. Er komt drie kilometer nieuw spoor bij en 4,5 kilometer bestaand spoor wordt vernieuwd. In het plan zit ook het nieuwe station in Roodeschool.

 

Zorgen

Twee landbouwers langs het spoor in Uithuizermeeden en Roodeschool maken zich ernstig zorgen over het toenemende treinverkeer. Zij stapten in november vorig jaar naar de Raad van State tegen het bestemmingsplan Roodeschool-Eemsmond. Hun bezwaren tegen over overlast van trillingen en geluid hebben echter niets uitgehaald.

 

Afgewezen

Een van de landbouwers die aan weerszijden van het spoor zit verzette zich ook tegen het opheffen van een onbewaakte overweg. Ook dit bezwaar is door de Raad van State afgewezen. De treinfrequentie op de lijn is te hoog voor een onbewaakte overweg, vindt het rechtscollege.

 

Bromgeluiden

Ondanks dat het spoortraject kan doorgaan is de gemeente Eemsmond niet ongeschonden uit de strijd gekomen. De Raad van State heeft bepaald dat de gemeenteraad het bestemmingsplan op 3 december 2015 niet had mogen vaststellen. Dat kwam omdat een cruciaal geluidonderzoek ontbrak naar bromgeluiden van stationair draaiende dieselmotoren op het nieuwe station. Een van landbouwers woont daar vlakbij.

 

Watertoets

Een ander gebrek is dat de gemeente de watertoets niet tegelijk met het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage heeft gelegd. Beide gebreken heeft de gemeente hersteld, aldus de Raad van State. Het aanvankelijke ontbreken van het rapport over laagfrequent geluid heeft vermoedelijk wel geleid tot ernstige vertraging van de uitspraak van de Raad van State.

De gebruikelijke uitspraaktermijn is zes weken.

 

Bron: Dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer