Rapport: duizenden banen dankzij Google

8 dec 2020Nieuws

Vooral bouw en onderhoud bracht werk, het center zelf 150 banen

De datacenters van Google in de Eemshaven en Middenmeer hebben duizenden banen opgeleverd. Bij elkaar leverde dat een bijdrage aan de Nederlandse economie van 3,6 miljard euro.

Dat concludeert adviesbureau Copenhagen Economics. Het bureau deed in opdracht van Google onderzoek naar het economisch effect van de investeringen in Nederland. Volgens Bruno Basalisco van Copenhagen Economics zijn daarvoor gegevens van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en Euro-stat gebruikt.

De Deense onderzoekers keken vooral naar de periode tussen 2014 en 2019. In die periode was Google vooral actief in de Eemshaven. In 2014 kondigde Google de vestiging in de Eemshaven aan. Het datacenter was in 2016 operationeel en wordt momenteel voor de tweede keer uitgebreid. De bouw van het datacenter in Middenmeer startte vorig jaar en is sinds vorige week in bedrijf.

Tussen 2014 en 2019 investeerde Google 2 miljard in de Nederlandse datacenters (in 2020 opgelopen naar 2,5 miljard). De piek lag in 2019, toen Google besloot de locatie Eemshaven uit te breiden en Middenmeer te bouwen. Gemiddeld leverden de investeringen per jaar (direct en indirect) 3400 banen op, stelt Basalisco.

Het zijn banen die in de Eemshaven grotendeels lokaal zijn ingevuld. Het gros zat de afgelopen jaren uiteraard in bouw en onderhoud, bijna 1400 per jaar. Het datacenter zelf levert ongeveer 150 banen op. Andere banen (voor een deel indirect) zijn te vinden op het gebied van leveranciers, beveiliging en telecommunicatie. Ook worden banen meegerekend die ontstaan doordat Google mensen in winkels producten kopen. Het belang van datacenters is de afgelopen jaren fors gegroeid. Mails, filmpjes, cloudservices, onlineshoppen, datacenters zijn het hart van onze activiteiten op internet. Helemaal nu we sinds de corona-uitbraak op grote schaal thuiswerken. Basalisco verwacht dat de rol van datacenters de komende jaren alleen maar belangrijker wordt.

Naar verwachting zal het aantal banen door datacenters de komende jaren dan ook toenemen. ,,Want we moeten blijven investeren in de digitale infrastructuur. Datacenters zijn steeds meer de ruggengraat van de digitale economie’’, zegt Googles Rita Margarido. Of dat betekent dat het datacenter in de Eemshaven voor een derde keer wordt uitgebreid, zegt Margarido niet. In het datacenter werken mensen samen afkomstig uit 27 landen. Aanwezigheid van voldoende geschikt personeel is een van de factoren die voor Google een rol spelen bij het zoeken naar een locatie voor een datacenter. De beschikbaarheid van grond en de mogelijkheden om energie duurzaam te wekken zijn ook van belang.

Een datacenter vraagt ongeveer net zoveel stroom als een middelgrote Nederlandse stad. Volgens Brian Denvir van Google is de stroomvraag een continu agenda-onderwerp. ,,Google koopt per jaar net zoveel hernieuwbare energie als we verbruiken in onze datacenters. We zijn wereldwijde de grootste koper van hernieuwbare energie.’’

Voor de Eemshaven ging Google in zee met een wind- en zonnepark in Delfzijl. Ook zijn er contracten met windparken in Zeeland.

 

Bron: DvhN.nl

 

Foto: Jan Zeeman

Meer nieuws in deze categorie

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt  naar DelfSail 2024!

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt naar DelfSail 2024!

DelfSail heeft opnieuw een aantal bijzondere tall ships weten vast te leggen. Daaronder Guayas uit Ecuador. Met haar gigantische vlag trekt het schip alle aandacht naar zich toe, in de felle nationale kleuren van Ecuador en met haar de bemanning op de ra’s. Volgens...

Lees meer