Reder Wagenborg stopt met oliediensten in Kaspische Zee

4 dec 2018Nieuws

Koninklijke Wagenborg stopt met de activiteiten in de Kaspische Zee. De reder uit Delfzijl verwacht daar geen grote projecten meer vanwege een te lage olieprijs.

 

Die activiteiten startten in 1998. Wagenborg heeft in de Kaspische Zee Shell en andere oliegiganten geholpen bij het ontwikkelen van olievelden. Er werd een schip ontworpen dat door ondiepe wateren de platforms in de Kaspische Zee kon bereiken, ook als die zee helemaal bevroren was. In de laatste situatie voeren de schepen achterstevoren en verpulverden de schroeven het ijs om zich zo een weg door het ijs te banen.

Basis te smal

,,Door de lage olieprijs worden daar geen nieuwe velden meer ontwikkeld’’, zegt Egbert Vuursteen, de ceo van Wagenborg. ,,Er blijft alleen maar onderhoudswerk aan de bestaande velden over en die basis is voor ons te smal.’’ De Wagenborgschepen werden ingezet bij de bouw, bemanning en bevoorrading van olie- en gasplatforms.

Er werkten in het verleden 250 man bij de divisie, nu zijn dat er nog circa 80. De grotere schepen varen inmiddels al op andere plekken in de wereld, ondermeer in de Caribbean (in ondiepe wateren) en Canada. Vuursteen: ,,Die schepen zijn nog steeds innovatief.’’ Wagenborg is bezig de resterende actviteiten in de Kaspische Zee te verkopen.

2600 werknemers

Wagenborg telt tal van divisies. Het is de grootste particuliere werkgever van Noord-Nederland met 2600 werknemers en een omzet van 618 miljoen euro (2017).

De Delfzijlse reder bezint zich momenteel op nieuwe activiteiten. Er worden op dit moment al twee schepen, de Kroonborg en de Kasteelborg, ingezet voor het onderhoud van de onbemande platforms op de Noordzee. Ook worden personeel en materieel naar platforms gebracht.

Geen makkelijke stap

Of Wagenborg in de offshore-wind stapt, durft Vuursteen niet te zeggen. ,,We kijken er wel naar, maar dat is geen makkelijke stap’’, vindt hij. ,,De oliesector vraagt specifieke kwaliteiten en dat past ons misschien wel beter.’’

 

Bron: DvhN.nl

 

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer