Koninklijke Wagenborg stopt met de activiteiten in de Kaspische Zee. De reder uit Delfzijl verwacht daar geen grote projecten meer vanwege een te lage olieprijs.
Die activiteiten startten in 1998. Wagenborg heeft in de Kaspische Zee Shell en andere oliegiganten geholpen bij het ontwikkelen van olievelden. Er werd een schip ontworpen dat door ondiepe wateren de platforms in de Kaspische Zee kon bereiken, ook als die zee helemaal bevroren was. In de laatste situatie voeren de schepen achterstevoren en verpulverden de schroeven het ijs om zich zo een weg door het ijs te banen.
Basis te smal
,,Door de lage olieprijs worden daar geen nieuwe velden meer ontwikkeld’’, zegt Egbert Vuursteen, de ceo van Wagenborg. ,,Er blijft alleen maar onderhoudswerk aan de bestaande velden over en die basis is voor ons te smal.’’ De Wagenborgschepen werden ingezet bij de bouw, bemanning en bevoorrading van olie- en gasplatforms.
Er werkten in het verleden 250 man bij de divisie, nu zijn dat er nog circa 80. De grotere schepen varen inmiddels al op andere plekken in de wereld, ondermeer in de Caribbean (in ondiepe wateren) en Canada. Vuursteen: ,,Die schepen zijn nog steeds innovatief.’’ Wagenborg is bezig de resterende actviteiten in de Kaspische Zee te verkopen.
2600 werknemers
Wagenborg telt tal van divisies. Het is de grootste particuliere werkgever van Noord-Nederland met 2600 werknemers en een omzet van 618 miljoen euro (2017).
De Delfzijlse reder bezint zich momenteel op nieuwe activiteiten. Er worden op dit moment al twee schepen, de Kroonborg en de Kasteelborg, ingezet voor het onderhoud van de onbemande platforms op de Noordzee. Ook worden personeel en materieel naar platforms gebracht.
Geen makkelijke stap
Of Wagenborg in de offshore-wind stapt, durft Vuursteen niet te zeggen. ,,We kijken er wel naar, maar dat is geen makkelijke stap’’, vindt hij. ,,De oliesector vraagt specifieke kwaliteiten en dat past ons misschien wel beter.’’
Bron: DvhN.nl