Reder Wagenborg stopt met oliediensten in Kaspische Zee

4 dec 2018Nieuws

Koninklijke Wagenborg stopt met de activiteiten in de Kaspische Zee. De reder uit Delfzijl verwacht daar geen grote projecten meer vanwege een te lage olieprijs.

 

Die activiteiten startten in 1998. Wagenborg heeft in de Kaspische Zee Shell en andere oliegiganten geholpen bij het ontwikkelen van olievelden. Er werd een schip ontworpen dat door ondiepe wateren de platforms in de Kaspische Zee kon bereiken, ook als die zee helemaal bevroren was. In de laatste situatie voeren de schepen achterstevoren en verpulverden de schroeven het ijs om zich zo een weg door het ijs te banen.

Basis te smal

,,Door de lage olieprijs worden daar geen nieuwe velden meer ontwikkeld’’, zegt Egbert Vuursteen, de ceo van Wagenborg. ,,Er blijft alleen maar onderhoudswerk aan de bestaande velden over en die basis is voor ons te smal.’’ De Wagenborgschepen werden ingezet bij de bouw, bemanning en bevoorrading van olie- en gasplatforms.

Er werkten in het verleden 250 man bij de divisie, nu zijn dat er nog circa 80. De grotere schepen varen inmiddels al op andere plekken in de wereld, ondermeer in de Caribbean (in ondiepe wateren) en Canada. Vuursteen: ,,Die schepen zijn nog steeds innovatief.’’ Wagenborg is bezig de resterende actviteiten in de Kaspische Zee te verkopen.

2600 werknemers

Wagenborg telt tal van divisies. Het is de grootste particuliere werkgever van Noord-Nederland met 2600 werknemers en een omzet van 618 miljoen euro (2017).

De Delfzijlse reder bezint zich momenteel op nieuwe activiteiten. Er worden op dit moment al twee schepen, de Kroonborg en de Kasteelborg, ingezet voor het onderhoud van de onbemande platforms op de Noordzee. Ook worden personeel en materieel naar platforms gebracht.

Geen makkelijke stap

Of Wagenborg in de offshore-wind stapt, durft Vuursteen niet te zeggen. ,,We kijken er wel naar, maar dat is geen makkelijke stap’’, vindt hij. ,,De oliesector vraagt specifieke kwaliteiten en dat past ons misschien wel beter.’’

 

Bron: DvhN.nl

 

Meer nieuws in deze categorie

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG)...

Lees meer
Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Damco Aluminium Delfzijl (Aldel) legt per direct de productie stil vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Het bedrijf zit al langer in zwaar weer. Eerder op donderdagavond hadden vakbond FNV en de ondernemingsraad van het bedrijf nog hoop op scenario's die op korte...

Lees meer