Reusachtige Noordzee-windmolens van dichtbij te zien

11 sep 2015Nieuws

 

GRONINGEN – Het windpark Gemini, 85 kilometer boven de Groningse kust, wordt één van de grootste in zijn soort ter wereld. Binnenkort zijn de gigantische windmolens van dichtbij te zien.

Op het park worden 150 windmolens geplaatst die voldoende stroom opwekken voor pakweg 1,5 miljoen mensen. De opgewekte stroom komt vervolgens via een dikke stroomkabel in de Eemshaven aan wal.

De bouw van de windmolens kost 2,8 miljard euro en ligt zowaar voor op schema. Het is de bedoeling dat ze eind 2016 allemaal in bedrijf zijn. Dat zegt topman Matthias Haag van Gemini.

 

Meer dan de helft
Er zijn inmiddels al 88 fundaties voor de windmolens geplaatst. Het gaat om 'monopiles', grote stalen buizen van tussen de 70 en 80 meter lang met een diameter van 7,5 meter. Die worden in de zeebodem geheid, waarna er een zogeheten 'transitiestuk' overheen wordt geschoven. Daarop wordt de windmolen gemonteerd.

 

De onderdelen van die fundaties worden in de Eemshaven verscheept. Het terrein van Orange Blue Terminal ligt vol met gigantische onderdelen. De kleinste onderdelen zijn de bouten waarmee de windmolens op de fundatie worden geschroefd. Toch weegt zo'n bout 16 kilo.

 

Open dag
Om het publiek te laten zien hoe er in de Eemshaven gewerkt wordt aan het imposante windmolenpark wordt er op 26 september een open dag gehouden. De onderdelen zijn dan van dichtbij te zien, net als het schip dat de fundaties plaatst. Dit schip kan zich met vier uitschuifbare poten stabiliseren op de zeebodem.

Meer informatie vindt u op de site van Groningen Seaports

http://www.groningen-seaports.com 

Bron: RTV Noord 

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer