Reusachtige Noordzee-windmolens van dichtbij te zien

11 sep 2015Nieuws

 

GRONINGEN – Het windpark Gemini, 85 kilometer boven de Groningse kust, wordt één van de grootste in zijn soort ter wereld. Binnenkort zijn de gigantische windmolens van dichtbij te zien.

Op het park worden 150 windmolens geplaatst die voldoende stroom opwekken voor pakweg 1,5 miljoen mensen. De opgewekte stroom komt vervolgens via een dikke stroomkabel in de Eemshaven aan wal.

De bouw van de windmolens kost 2,8 miljard euro en ligt zowaar voor op schema. Het is de bedoeling dat ze eind 2016 allemaal in bedrijf zijn. Dat zegt topman Matthias Haag van Gemini.

 

Meer dan de helft
Er zijn inmiddels al 88 fundaties voor de windmolens geplaatst. Het gaat om 'monopiles', grote stalen buizen van tussen de 70 en 80 meter lang met een diameter van 7,5 meter. Die worden in de zeebodem geheid, waarna er een zogeheten 'transitiestuk' overheen wordt geschoven. Daarop wordt de windmolen gemonteerd.

 

De onderdelen van die fundaties worden in de Eemshaven verscheept. Het terrein van Orange Blue Terminal ligt vol met gigantische onderdelen. De kleinste onderdelen zijn de bouten waarmee de windmolens op de fundatie worden geschroefd. Toch weegt zo'n bout 16 kilo.

 

Open dag
Om het publiek te laten zien hoe er in de Eemshaven gewerkt wordt aan het imposante windmolenpark wordt er op 26 september een open dag gehouden. De onderdelen zijn dan van dichtbij te zien, net als het schip dat de fundaties plaatst. Dit schip kan zich met vier uitschuifbare poten stabiliseren op de zeebodem.

Meer informatie vindt u op de site van Groningen Seaports

http://www.groningen-seaports.com 

Bron: RTV Noord 

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer