Reusachtige Noordzee-windmolens van dichtbij te zien

11 sep 2015Nieuws

 

GRONINGEN – Het windpark Gemini, 85 kilometer boven de Groningse kust, wordt één van de grootste in zijn soort ter wereld. Binnenkort zijn de gigantische windmolens van dichtbij te zien.

Op het park worden 150 windmolens geplaatst die voldoende stroom opwekken voor pakweg 1,5 miljoen mensen. De opgewekte stroom komt vervolgens via een dikke stroomkabel in de Eemshaven aan wal.

De bouw van de windmolens kost 2,8 miljard euro en ligt zowaar voor op schema. Het is de bedoeling dat ze eind 2016 allemaal in bedrijf zijn. Dat zegt topman Matthias Haag van Gemini.

 

Meer dan de helft
Er zijn inmiddels al 88 fundaties voor de windmolens geplaatst. Het gaat om 'monopiles', grote stalen buizen van tussen de 70 en 80 meter lang met een diameter van 7,5 meter. Die worden in de zeebodem geheid, waarna er een zogeheten 'transitiestuk' overheen wordt geschoven. Daarop wordt de windmolen gemonteerd.

 

De onderdelen van die fundaties worden in de Eemshaven verscheept. Het terrein van Orange Blue Terminal ligt vol met gigantische onderdelen. De kleinste onderdelen zijn de bouten waarmee de windmolens op de fundatie worden geschroefd. Toch weegt zo'n bout 16 kilo.

 

Open dag
Om het publiek te laten zien hoe er in de Eemshaven gewerkt wordt aan het imposante windmolenpark wordt er op 26 september een open dag gehouden. De onderdelen zijn dan van dichtbij te zien, net als het schip dat de fundaties plaatst. Dit schip kan zich met vier uitschuifbare poten stabiliseren op de zeebodem.

Meer informatie vindt u op de site van Groningen Seaports

http://www.groningen-seaports.com 

Bron: RTV Noord 

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer