Rijkswaterstaat begint met groot onderhoud aan zeesluizen Delfzijl

7 jun 2017Nieuws

Rijkswaterstaat en de provincie Groningen voeren gezamenlijk groot onderhoud uit aan de brug en de remmingswerken bij het sluizencomplex in Farmsum. In de periode augustus tot en met oktober van dit jaar zullen de werkzaamheden plaatsvinden, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. De provincie voert de voorbereidende werkzaamheden uit in opdracht van Rijkswaterstaat, die sinds kort de eigenaar is van het complex.

Onderhoud is nodig

Het sluizencomplex bij Farmsum heeft een viertal bruggen; twee aan de zogenaamde binnenhoofdzijde en twee aan de buitenhoofdzijde. Dit zorgt ervoor dat bij het schutten van schepen er altijd twee bruggen gebruikt kunnen worden voor het wegverkeer. Al geruime tijd zijn de twee buitenhoofdbruggen deels gestremd voor het wegverkeer vanwege de slechte staat van onderhoud. Normaal gebruik van de bruggen is daardoor niet mogelijk, maar door verkeersremmende maatregelen voor en op de bruggen kan het verkeer ze gewoon veilig passeren. Wel zorgen deze maatregelen helaas voor vertraging. Naast de bruggen is er ook onderhoud nodig aan de remmingswerken in het kanaal, voor de sluis. Deze worden in zijn geheel vervangen.

Voorbereiding onderhoudswerk in volle gang

De voorbereiding van de onderhoudswerkzaamheden aan de bruggen en de remmingswerken is inmiddels in volle gang. De vergunningen zijn aangevraagd en er zijn afspraken gemaakt met ProRail over de bediening van het spoor dat over de bruggen ligt. De definitieve keuze voor een aannemer is binnen een maand bekend.

Planning uitvoering werk aan de brug

Het groot onderhoud aan de ‘buitenhoofdbruggen’ van het sluizencomplex in Farmsum zal in de maanden september en oktober worden uitgevoerd. Het complete, stalen brugdek zal hierbij worden vervangen en de liggers van de bruggen worden geconserveerd. Deze worden ter plekke helemaal schoongemaakt en opnieuw geverfd, waarbij de werkzaamheden grotendeels vanaf het water zullen worden uitgevoerd. De werkzaamheden worden op gezette tijden onderbroken, zodat het scheepvaartverkeer geen hinder zal ondervinden. Daardoor zal de klus wel wat langer duren en zo’n acht weken in beslag nemen.

Buitenhoofdbruggen buiten gebruik

In de maanden september en oktober worden ook de werkzaamheden aan de buitenhoofdbruggen uitgevoerd. In deze periode zijn de buitenhoofdbruggen geheel gestremd voor het wegverkeer. Het wegverkeer kan in die periode alleen de binnenhoofdbruggen gebruiken. Dat zal zeker leiden tot oponthoud, maar alles wordt in het werk gesteld om de overlast tot een minimum te beperken.

Planning uitvoering remmingswerken

De remmingswerken zullen in de periode 7 augustus tot 15 september worden vervangen. Dat zorgt voor enige hinder voor de scheepvaart, maar dit beperkt zich tot twee keer twee uur oponthoud in deze periode. Daarnaast zal de kleine sluis circa drie weken deels gestremd zijn door een heistelling. De definitieve planning volgt als de aannemer bekend is.

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer