Road2Export: alles over exportkansen voor ondernemers in Noord-Groningen

16 okt 2017Nieuws

Op donderdag 2 november houden de Kamer van Koophandel en Economic Board Groningen (EBG) in Garnwerd aan Zee een bijeenkomst voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in export.
Er liggen voor ondernemers veel kansen over de grens, weet Michelle Moret, programmamanager bij EBG: “Uit een recent onderzoek is gebleken dat de export in Noord-Groningen achterblijft in vergelijking met de rest van Nederland. Dat vinden we zonde, want er zijn hier juist veel bedrijven die betekenisvolle diensten en producten kunnen aanbieden in het buitenland.”

Praktijkervaring delen
De bijeenkomst Road2Export wil graag theorie, maar juist ook praktijkervaring delen met geïnteresseerde ondernemers die overwegen te gaan exporteren of hun exportactiviteiten willen uitbreiden. Daarom zijn er rondetafelgesprekken waar onder andere ondernemers aanschuiven die hun sporen in export al ruimschoots hebben verdiend.

Verdieping en juridische basis
Een van die ondernemers is Bert Valkema van Valkema Machinery. Valkema koopt en verkoopt machines van over de hele wereld vanuit zijn standplaats Bedum. Een leerzame ervaring, zo vertelt hij: “Mijn belangrijkste les is toch geweest om me heel goed te verdiepen in het land, de cultuur en de mensen. Als je daar kennis van neemt, snap je beter wat werkt, wat niet en waarom.” Tegelijkertijd is het ook ontzettend van belang alles juridisch goed dicht te zetten, vindt hij. “Ik heb, samen met een jurist, veel aandacht besteed aan sluitende koopcontracten die absoluut geen grijze gebieden kennen. Mocht er dan een keer iets misgaan, dan ben ik zo goed mogelijk beschermd. Want helemaal risicoloos is exporteren natuurlijk niet.”

“Zet specialisten in”
René Bolhuis beaamt dat alle papierwerk in orde moet zijn en raadt aan hier zoveel mogelijk experts bij in te schakelen. Hij houdt ook kantoor in Bedum en drijft sinds een jaar internationale handel. Zijn bedrijf Horus levert soft- en hardware voor mapping systemen die door middel van sensoren en 360 graden video’s omgevingen in kaart kunnen brengen en bijbehorende data analyseren. Ook in het buitenland dus een gewild product. Bolhuis: “Er komt veel bij kijken als je over de hele wereld zaken wilt doen. Helemaal omdat de wereld momenteel erg in beweging is. Zo kon ik laatst bijvoorbeeld niet zonder meer van Turkije naar de VS vliegen, dat soort dingen zijn soms lastig te voorzien. Daarom pleit ik ook echt voor het inzetten van specialisten in plaats van steeds zelf het wiel willen uitvinden.”

Concurrenten bestaan niet
Een andere belangrijke tip aan ondernemers die kansen willen verkennen over de grens is volgens Bolhuis om het begrip concurrentie los te laten: “Zie concurrenten als mogelijke samenwerkingspartners. Zij hebben vaak al een waardevol verkoopnetwerk ter plaatse, bijvoorbeeld. Als je dat zelf moet optuigen, kost dat veel tijd en veel geld. Wij kijken dan naar hoe we kunnen samenwerken, waar we complementair zijn in onze diensten en producten; dan maak je mooie stappen, hebben wij ondervonden.”

Budget is belangrijk
Dat het netwerk ter plaatse heel belangrijk is, weet ook Marcel Baanders. Hij begeleidt al vijftien jaar bedrijven die willen exporteren naar Duitsland. “Wij zijn doeners. Dus als een ondernemer zijn producten in de Duitse markt wil wegzetten, dan stappen we samen in de auto en gaan we. Het leggen van contacten is het belangrijkst en daar hebben we er veel van, met name in de retailsector.” Grootste misser is wat Baanders betreft dat ondernemers nog wel eens de stap over de grens willen gaan maken zonder budget. “Dat werkt niet. Het leggen van contacten, het opzetten van een salesnetwerk, maar ook de aanpassingen binnen het bedrijf zijn kostbaar. Gelukkig zijn er interessante regelingen die een gedeelte van die kosten kunnen opvangen.”

Subsidie en ondersteuning
Zowel Economic Board Groningen als de ondernemers die over hun ervaringen komen vertellen, zijn overtuigd van de kansen voor ondernemers in Noord-Groningen. Michelle Moret: “We stimuleren vanuit EBG deelname aan een speciaal programma waarbij studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek kunnen doen naar specifieke vragen met betrekking tot export, maar er zijn ook verschillende regelingen. Daar wordt ook over verteld. Zo wordt export beter bereikbaar. Dat biedt niet alleen kansen voor de bedrijven zelf, maar zeker ook voor het gebied.”


Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer