Robotbusjes gaan toeren in Eemshaven en Loppersum

18 apr 2017Nieuws

Een busje zonder bestuurder, zonder gas- en rempedaal en zonder stuurwiel. In navolging van Appelscha gaat er vanaf half mei eentje rond rijden in de Eemshaven. Later dit jaar volgt Loppersum.

Het gaat om twee proeven, die voortkomen uit in september 2016 afspraken tussen de drie noordelijke provincies. Zij willen van Noord-Nederland het testgebied maken voor zelfrijdend vervoer.

Wat nog niet betekent dat de robotbusjes gaan rond rijden in het gewone verkeer. De tests vinden plaats in een afgeschermd gebied. Gekeken wordt onder meer naar rijden onder verschillende weersomstandigheden. Ook worden verschillende verkeerssituaties nagebootst.

De provincie Groningen maakt dinsdag bekend dat vrijdag een starthandeling plaatsvindt in de Eemshaven. Tijdens die bijeenkomst zetten behalve de provincie ook Groningen Seaports, 5Groningen, de gemeenten Eemsmond en Loppersum, Green Dino en Hanzehogeschool handtekeningen voor de proeven.

Meerdere leveranciers gaan voor het eerst in één testgebied aan te slag. Het busje van de eerste leverancier, EasyMile, gaat niet alleen in de Eemshaven rijden maar gaat ook naar het Zerniketerrein. Daar worden proeven uitgevoerd met de 5G-techniek, omdat dat de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer kan versnellen.

Aangezien Loppersum proeftuin is voor dit nieuwe, supersnelle mobiele internet gaat het busje later dit jaar ook in dat dorp rijden.

Bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer