Robotbusjes gaan toeren in Eemshaven en Loppersum

18 apr 2017Nieuws

Een busje zonder bestuurder, zonder gas- en rempedaal en zonder stuurwiel. In navolging van Appelscha gaat er vanaf half mei eentje rond rijden in de Eemshaven. Later dit jaar volgt Loppersum.

Het gaat om twee proeven, die voortkomen uit in september 2016 afspraken tussen de drie noordelijke provincies. Zij willen van Noord-Nederland het testgebied maken voor zelfrijdend vervoer.

Wat nog niet betekent dat de robotbusjes gaan rond rijden in het gewone verkeer. De tests vinden plaats in een afgeschermd gebied. Gekeken wordt onder meer naar rijden onder verschillende weersomstandigheden. Ook worden verschillende verkeerssituaties nagebootst.

De provincie Groningen maakt dinsdag bekend dat vrijdag een starthandeling plaatsvindt in de Eemshaven. Tijdens die bijeenkomst zetten behalve de provincie ook Groningen Seaports, 5Groningen, de gemeenten Eemsmond en Loppersum, Green Dino en Hanzehogeschool handtekeningen voor de proeven.

Meerdere leveranciers gaan voor het eerst in één testgebied aan te slag. Het busje van de eerste leverancier, EasyMile, gaat niet alleen in de Eemshaven rijden maar gaat ook naar het Zerniketerrein. Daar worden proeven uitgevoerd met de 5G-techniek, omdat dat de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer kan versnellen.

Aangezien Loppersum proeftuin is voor dit nieuwe, supersnelle mobiele internet gaat het busje later dit jaar ook in dat dorp rijden.

Bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer