Robotbusjes gaan toeren in Eemshaven en Loppersum

18 apr 2017Nieuws

Een busje zonder bestuurder, zonder gas- en rempedaal en zonder stuurwiel. In navolging van Appelscha gaat er vanaf half mei eentje rond rijden in de Eemshaven. Later dit jaar volgt Loppersum.

Het gaat om twee proeven, die voortkomen uit in september 2016 afspraken tussen de drie noordelijke provincies. Zij willen van Noord-Nederland het testgebied maken voor zelfrijdend vervoer.

Wat nog niet betekent dat de robotbusjes gaan rond rijden in het gewone verkeer. De tests vinden plaats in een afgeschermd gebied. Gekeken wordt onder meer naar rijden onder verschillende weersomstandigheden. Ook worden verschillende verkeerssituaties nagebootst.

De provincie Groningen maakt dinsdag bekend dat vrijdag een starthandeling plaatsvindt in de Eemshaven. Tijdens die bijeenkomst zetten behalve de provincie ook Groningen Seaports, 5Groningen, de gemeenten Eemsmond en Loppersum, Green Dino en Hanzehogeschool handtekeningen voor de proeven.

Meerdere leveranciers gaan voor het eerst in één testgebied aan te slag. Het busje van de eerste leverancier, EasyMile, gaat niet alleen in de Eemshaven rijden maar gaat ook naar het Zerniketerrein. Daar worden proeven uitgevoerd met de 5G-techniek, omdat dat de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer kan versnellen.

Aangezien Loppersum proeftuin is voor dit nieuwe, supersnelle mobiele internet gaat het busje later dit jaar ook in dat dorp rijden.

Bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer