Robotbusjes gaan toeren in Eemshaven en Loppersum

18 apr 2017Nieuws

Een busje zonder bestuurder, zonder gas- en rempedaal en zonder stuurwiel. In navolging van Appelscha gaat er vanaf half mei eentje rond rijden in de Eemshaven. Later dit jaar volgt Loppersum.

Het gaat om twee proeven, die voortkomen uit in september 2016 afspraken tussen de drie noordelijke provincies. Zij willen van Noord-Nederland het testgebied maken voor zelfrijdend vervoer.

Wat nog niet betekent dat de robotbusjes gaan rond rijden in het gewone verkeer. De tests vinden plaats in een afgeschermd gebied. Gekeken wordt onder meer naar rijden onder verschillende weersomstandigheden. Ook worden verschillende verkeerssituaties nagebootst.

De provincie Groningen maakt dinsdag bekend dat vrijdag een starthandeling plaatsvindt in de Eemshaven. Tijdens die bijeenkomst zetten behalve de provincie ook Groningen Seaports, 5Groningen, de gemeenten Eemsmond en Loppersum, Green Dino en Hanzehogeschool handtekeningen voor de proeven.

Meerdere leveranciers gaan voor het eerst in één testgebied aan te slag. Het busje van de eerste leverancier, EasyMile, gaat niet alleen in de Eemshaven rijden maar gaat ook naar het Zerniketerrein. Daar worden proeven uitgevoerd met de 5G-techniek, omdat dat de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer kan versnellen.

Aangezien Loppersum proeftuin is voor dit nieuwe, supersnelle mobiele internet gaat het busje later dit jaar ook in dat dorp rijden.

Bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Zowel BioBTX als DBG Bio Energy willen een nieuwe fabriek op Chemiepark II bouwen. Beide fabrieken richten zich op het verwerken van afval, dat nu nog verbrand wordt, tot hoogwaardiger grondstoffen. Ze samen leveren zo’n 100 arbeidsplaatsen op. Het bedrijf BioBTX wil...

Lees meer