Scholen in Noord-Groningen die met ondernemerschap, ict of 3d-printen willen beginnen, krijgen de kans. De Economic Board Groningen (EBG) stelt er een miljoen euro voor beschikbaar.
Daarmee kunnen rond de honderd scholen voor het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs de thema’s in het lesprogramma opnemen of het buitenschools aanbieden. Ze kunnen vijf jaar meedoen en waarschijnlijk zelfs tien of vijftien jaar. ,,De komende jaren wordt 300 miljoen euro gestoken in het versterken en vernieuwen van tal van schoolgebouwen in het aardbevingsgebied. We hebben daar straks de mooiste scholen staan, daar hoort goed en modern onderwijs bij’’, zegt voorzitter Emme Groot van de EBG.
Snel internet
Hij hoopt dat de extra lessen ertoe bijdragen dat de scholieren later profiteren van de nieuwe economische bedrijvigheid waaraan de board werkt. Daarbij denkt hij aan BuildingG (aardbevingsbestendig bouwen), 5G (snel internet) maar ook aan de vestiging van Google in de Eemshaven. ,,Jongeren die voor zichzelf willen beginnen, hoeven niet weg uit het gebied en ze kunnen zelfs werknemers in dienst nemen’’, aldus Groot.
De EBG waarborgt het extra onderwijs voor vijf jaar, al is het miljoen dat de board daarvoor beschikbaar stelt niet voldoende. Hij hoopt dat andere geldschieters het bedrag aanvullen tot de ruim twee miljoen euro die daarvoor nodig is.
EBG heeft 97,5 miljoen euro te besteden, geld van de NAM en de provincie, om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. ,,Wij willen met een deel van dat geld het onderwijs stimuleren’’, zegt Groot. EBG heeft een deal gesloten met Jong Ondernemen, 3Dkanjers en I.Turn.IT, organisaties die met hun lesprogramma’s actief zijn in het basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Scholen in de aardbevingsgemeenten die mee willen doen, kunnen zich voor een of meer programma’s aanmelden en zo goed als kosteloos meedoen. Donderdagmiddag worden ze er over voorgelicht.
3D
Bij Jong Ondernemen leren leerlingen hun ondernemende kant kennen en hoe ze een eigen bedrijf opzetten. Van 3Dkanjers krijgen scholen een 3D-printer die leerlingen zelf in elkaar moeten zetten en daarna kunnen ze voorwerpen printen. I.Turn.IT geeft les in programmeren, robotica, internetveiligheid en mediawijsheid. Alle drie organisaties kunnen voor de scholen programma’s op maat maken en leraren opleiden om zelf deze lessen te geven.
De EBG is niet de eerste organisatie die geldt uittrekt voor ict in het Noord-Groninger onderwijs. Vorig jaar begonnen internetbedrijf Google en de Hanzehogeschool op twintig basisscholen met lessen programmeren. Google deed dat als ‘dank’ voor de vestiging van het datacentrum in de Eemshaven. Dit jaar doen daar rond de dertig basisscholen aan mee uit gemeente Eemsmond en de stad Groningen.
Bron: DvhN.nl