RvS: Natuurvergunning kolencentrale RWE Eemshaven is in orde

9 sep 2015Nieuws

DEN HAAG – De kolencentrale van RWE in de Eemshaven mag blijven draaien. De Raad van State heeft de bezwaren tegen de natuurvergunningen voor de centrale verworpen.

Met deze beslisssing van de hoogste bestuursrechter in ons land komt een einde aan een jarenlange strijd van natuur- en milieuorganisaties tegen de kolencentrale.

CO2-uitstaat
De vergunningen zijn afgegeven door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en de staatssecretaris van Economische Zaken. De Waddenvereniging, Greenpeace en Stichting Natuur en Milieu zijn tegen de centrale in de Eemshaven, omdat zij vinden dat de CO2-uitstoot schadelijk is voor het Waddengebied. Enkele Duitse gemeenten sloten zich om dezelfde reden aan bij de milieuorganisaties.

Huiswerk overdoen
In 2011 kregen de milieuorganisaties nog gelijk van de Raad van State. De toenmalige natuurvergunningen werden ongeldig verklaard. Dat betekende dat de overheden hun huiswerk moesten overdoen. In 2012 werden voor de tweede keer natuurvergunningen afgegeven en opnieuw werden ze door de milieuorganisaties aangevochten.

Kwikuitstaat
In 2014 deed de Raad van State een tussenuitspraak. Veel bezwaren werden ongegrond verklaard, maar de Raad vond wel dat er meer onderzoek moest worden gedaan naar de gevolgen voor de Natura 2000-gebieden 'Lieftinghsbroek'en 'Drouwenerzand'. Hetzelfde geldt voor de kwikuitstoot van de centrale.

Bij beide aspecten oordeelt de Raad van State dus dat de gevolgen beperkt zijn, of afwezig.

Bron:  RTV Noord

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer