RWE claimt meer dan miljard van Nederlandse staat om geplande sluiting kolencentrale Eemshaven

4 feb 2021Nieuws

De Duitse energiereus RWE heeft een megaclaim ingediend bij de Nederlandse staat vanwege het verbod op kolencentrales dat 2030 ingaat.

Daardoor moet het concern de kolencentrale in de Eemshaven, die in 2015 in bedrijf is genomen, sluiten. Het bedrijf zegt daardoor 1,4 miljard euro schade te lijden, meldt minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.

Terugbrengen uitstoot broeikasgassen

Uiterlijk 1 januari 2030 moeten elektriciteitscentrales gestopt zijn met het gebruik van kolen voor de elektriciteitsproductie. Op die manier wil het kabinet de uitstoot van broeikasgassen als CO2 verminderen.

Het ministerie meent dat het energiebedrijven voldoende tijd geeft om kolencentrales geschikt te maken voor andere brandstoffen, en om al gedane investeringen zo veel mogelijk terug te verdienen. Dat heeft het in december ook duidelijk gemaakt in een gesprek met RWE.

Duitsers beginnen arbitragezaak

Het Duitse energiebedrijf, dat in 2009 de Nederlandse markt betrad met de overname van Essent, neemt daar evenwel geen genoegen mee. Het is een arbitragezaak begonnen bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

,,De Nederlandse staat bereidt zich voor op het voeren van deze internationale arbitrageprocedure”, schrijft Van ‘t Wout. ,,Daarbij zal zowel op de bevoegdheid van het tribunaal als op de inhoud van het geschil verweer gevoerd worden.”

RWE komt later op de dag met een toelichting op de claim.

Bron: Eemsbode.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer