RWE denkt er niet aan om kolencentrale Eemshaven af te stoten

16 okt 2020Nieuws

Energieconcern RWE volhardt vooralsnog in het voortbestaan van zijn kolencentrale in de Eemshaven.

Het doet niet mee aan de door minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aangekondigde ‘tender’ die moet leiden tot sluiting van één van de drie nieuwe kolencentrales in Nederland. De drie eigenaren wil hij uitnodigen te melden tegen welke prijs per megawatt (MW) vermogen zij bereid zijn hun centrale te sluiten. De Eemshavencentrale is met 1580 MW de grootste van de drie.

Wiebes was bereid maximaal 328.000 euro per MW uit bedrijf genomen vermogen te betalen. Dat zou betekenen dat RWE voor sluiting van de Eemshavencentrale maximaal ruim een half miljard euro zou kunnen krijgen. De centrale, die sinds 2015 in bedrijf is, heeft 2,8 miljard euro gekost. De kolencentrale kwam er op aandrang van de overheid, die vreesde dat zonder kolencentrales de energieprijs te hoog zou worden.

Urgenda-vonnis

Het idee voor de ‘tender’ is ontstaan onder druk van het Urgenda-vonnis dat Nederland eind 2020 een CO2-reductie van 25 procent moet hebben bewerkstelligd. Eerder had de bewindsman het idee om voor de drie centrales een productiebeperking op te leggen en zo hun CO2-uitstoot te beperken. Later opperde hij door middel van een ‘tender’ te onderzoeken tegen welke prijs de eigenaren bereid zijn hun centrale te sluiten.

RWE doet niet mee. Het energieconcern laat weten ‘onverminderd bereid’ te zijn met de overheid overleg te voeren over de toekomst van haar kolencentrales. ,,Hierbij wordt geen enkele optie bij voorbaat uitgesloten, waaronder vervroegd stoppen met kolen voor elektriciteitsproductie. Wel is het voor RWE cruciaal dat haar belangen en die van de medewerkers daarbij in aanmerking worden genomen. Deze tender biedt daarvoor onvoldoende ruimte”, zo laat RWE weten.

Het energieconcern zegt daarmee feitelijk dat de tender niet het bedrag kan opleveren dat het voor eventuele sluiting wil hebben. De inzet van RWE is dat de centrale open blijft en van kolen overschakelt naar biomassa. Dat maakt nu al voor 15 procent deel uit van de brandstof.

Vanaf 2030 verboden

Kolenstook is vanaf 2030 verboden en de regering stopt met de subsidiëring van biomassa. Volgens de laatste beschikking krijgt RWE tot 2027 subsidie voor die bijstook. Daarmee lijkt het einde van de Eemshavencentrale ingeluid.

RWE meent echter dat de Eemshavencentrale onmisbaar is als zon en wind de belangrijkste energieleveranciers worden. Als die het door weersomstandigheden laten afweten, moet een andere energieleverancier snel bijspringen. ,,De Eemshavencentrale kan bij juiste deze rol vervullen”, aldus RWE.

Het concern onderzoekt ook of de centrale, al dan niet geheel met biomassa gestookt, haar CO2-uitstoot kan afvangen en transporteren naar Delfzijl als grondstof voor het chemiecluster daar. Met name BioMCN, producent van (bio-)methanol, heeft daar belangstelling voor.

RWE deed onlangs bij de Amercentrale, voor 80 procent met biomassa gestookt, een experiment met bagasse uit Brazilië als brandstof. Dat bestaat uit restanten die overblijven bij de productie van onder meer rietsuiker. Wat RWE betreft is bagasse als brandstof voor de Eemshavencentrale een optie.

Vierde centrale niet in beeld

Ondanks de bijstook geldt de centrale in Geertruidenberg als de vierde kolencentrale. Dat die niet in beeld is voor de tender, komt doordat de centrale ook warmte produceert voor de nabije stedelijke bebouwing. De huizen en gebouwen kunnen niet in de kou worden gezet.

De twee andere nieuwe kolencentrales zijn de Centrale Rotterdam (730 MW) van investeringsfonds Riverstone en MPP3 (1100 MW) van Uniper. Zij staan beide op de Maasvlakte bij Rotterdam. Het is onduidelijk of zij wel bereid zijn tot deelname aan de tender.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer