Saipem 7000 vertrekt uit de Eemshaven

13 jul 2020Nieuws

Na zeven maanden was het zover, het kraanschip Saipem 7000 is vertrokken vanuit de Eemshaven. Zelfs vanuit Groningen was het mega kraanschip te zien, de blauwe kranen domineerden de skyline van de Eemshaven. De skyline, die er vanaf vandaag weer heel anders uit ziet.

Om 08:30 uur zondagochtend werden twee loodsen aan boord gezet van de Saipem 7000. De operatie, van het vertrek van de Saipem, ging hiermee officieel van start. De sleepboten Mars en Ginger hebben vastgemaakt aan de Saipem, waarna gestart kon worden met het losgooien van het kraanschip. Een klus die anders is dan bij normale schepen. Zware staalkabels hebben de Saipem op haar plek gehouden.

Om 14:30 uur hebben nog twee sleepboten zich aangesloten bij de klus, de Triton en Lynx. Even later, om half 4, was het losgooien gereed en kwam het kraanschip dan eindelijk heel langzaam van de kant. Met grote precisie kwam de Saipem uit de Wilhelminahaven om daarna in het Doekegatkanaal over bakboord te draaien.

17 uur, het was zover, de Saipem 7000 maakt vaart richting de pieren van de Eemshaven. Klaar om de Eemshaven te verlaten en koers te zetten richting zee. De vier sleepboten in positie en met haar eigen voorstuwing bracht de Saipem haarzelf in beweging. Al snel bereikte het kraanschip een snelheid van 5 knopen. De reis naar zee ging hiermee officieel van start. De vier sleepboten hebben de Saipem begeleidt totdat het schip open zee had bereikt.

Veel mensen op de pier en dijk die het vertrek van de Saipem niet wouden missen. Het schip gaat nu onderweg naar het NnG offshore windpark, 15 kilometer uit de kust van Schotland. Hier zal de Saipem 7000 het transport en de installatie van de offshore substations verzorgen. Na het afronden van dit project, zal de Saipem haar weg vervolgen richting Taiwan, eveneens voor een klus in een offshore windpark.

De Saipem 7000 heeft een totale lengte van 197,95 meter, een breedte van 87 meter en hoogte van maar liefst 43,5 meter. Het schip heeft een totale hijscapaciteit van 14.000 ton verdeeld over twee kranen. Daarnaast kan het schip plaats bieden aan 725 personen en beschikt het schip over een helidek die geschikt is voor twee BV234 LR Chinook helikopters.

 

Bron: Eemshavenonline.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer