Start-up Noria gaat nieuwste ‘plasticsoeptechnologie’ testen in de haven van Delfzijl

21 dec 2020Nieuws

Groningen Seaports heeft het bedrijf Noria uit Delft gekozen als start-up voor de editie van Startup in Residence Noord-Nederland 2021. Startup in Residence biedt start-ups de kans om een half jaar lang actief samen te werken met de gemeenten Leeuwarden, Groningen, Assen en Emmen, de Hanzehogeschool en Noorderpoort, Groningen Seaports, Campus Groningen en partners, en de provincies Fryslân en Groningen. Groningen Seaports is voor het derde jaar partner van het programma.

Tijdens het programma krijgen de ondernemers ondersteuning en begeleiding van professionele coaches om hun idee en prototype verder te ontwikkelen tot een goed product. De uiteindelijke oplossingen kunnen aan het eind van het programma ook door de partijen worden ingekocht.

Plastic afvangen, verwijderen en verwerken tot nieuwe producten

Noria werkt aan duurzame betaalbare oplossingen voor het plastic afval probleem in binnenlandse wateren; van de stad tot de zee. Hiervoor brengen ze de locaties waar plastic afgevangen kan worden in kaart, verwijderen het plastic op die locatie met hun energiezuinige en visvriendelijke systemen uit het water en verwerken het plastic vervolgens tot nieuwe producten. In dit Startup in Residence-programma gaan ze samen met Groningen Seaports een van hun systemen, de CanalCleaner, testen in het havengebied. Het havenbedrijf, gelegen aan Werelderfgoed Waddenzee, zet al jaren in op bewustwording én het faciliteren van oplossingen voor het plasticsoepprobleem.

“Wij vinden het heel erg mooi dat Groningen Seaports zich zo inzet voor het zoeken naar oplossingen voor het plastic afvalprobleem. Wij kijken heel erg uit naar de samenwerking in de komende periode”, zegt Arnoud van der Vaart van Noria. Uit de in totaal 43 aanmeldingen zijn 9 start-ups geselecteerd om deel te nemen aan de eerste editie van Startup in Residence Noord-Nederland. Afgelopen donderdag presenteerden zij tijdens een virtueel kick-off evenement hun ideeën en het komende half jaar gaan ze aan de slag om hun innovatieve plannen te verwezenlijken. Meer informatie is te vinden op de website van Founded in Groningen.

Meer nieuws in deze categorie

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Eerste drijvende LNG-terminal aangekomen in Eemshaven

Zondag 4 september is de Golar Igloo, de eerste FSRU (Floating Storage Regasification Unit) die wordt gebruikt voor Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal, aangekomen in de Eemshaven. Het schip voer met hoog water de Eemshaven binnen. De FSRU kan vloeibaar aardgas (LNG)...

Lees meer
Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil

Damco Aluminium Delfzijl (Aldel) legt per direct de productie stil vanwege de hoge gas- en stroomprijzen. Het bedrijf zit al langer in zwaar weer. Eerder op donderdagavond hadden vakbond FNV en de ondernemingsraad van het bedrijf nog hoop op scenario's die op korte...

Lees meer