TenneT versterkt elektriciteitsnet Eemshaven met nieuw hoogspanningsstation

8 feb 2019Nieuws

Met een opgesteld vermogen van circa 8.000 MW is de Eemshaven een energiehaven van formaat en door de verwachte toename in met name duurzame geproduceerde stroom uit windparken op zee en zonne-energie zal dit immense getal alleen nog maar stijgen. Om al deze stroom dan ook op het netwerk ‘kwijt’ te kunnen, moet, ondanks de aanwezigheid van diverse hoog- en middelspanningsstations in de Eemshaven, de transportcapaciteit verder worden uitgebreid. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT is daarom begonnen met de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation Eemshaven Midden aan de uiterste westkant van de Eemshaven. Dit is al het vierde station in de Eemshaven en de eerste in de zogenaamde ‘Westlob’ van de haven.

Groningen Seaports is verheugd dat TenneT, samen met Enexis, investeert in de noodzakelijke uitbreiding van de transportcapaciteit. Niet alleen om de nieuw geproduceerde energie op het regionale en landelijke elektriciteitsnet aan te sluiten, maar ook omdat het de leveringszekerheid van duurzame energie bevordert. Een ontwikkeling die voor bijvoorbeeld de vestiging van datacenters van eminent belang is. Daarnaast wordt de westkant van de haven aantrekkelijker voor bedrijfsvestigingen, aangezien bedrijven lagere aansluitingskosten hebben door de kortere afstand naar het nieuwe hoogspanningsstation.

Gedeputeerde Nienke Homan geeft startsein

Vrijdag 8 februari gaf Nienke Homan, de gedeputeerde Energie en Energietransitie van de provincie Groningen, het startsein voor de bouw van het compleet nieuw 110 kV hoogspanningsstation Eemshaven Midden. Zij deed dit door samen met vertegenwoordigers van TenneT, Enexis Netbeheer en aannemer Omexom het eerste stuk vloer van het nieuwe hoogspanningsstation te storten.

Hoogspanningsstation Eemshaven Midden

Het nieuwe hoogspanningsstation is noodzakelijk voor het transport van duurzame stroom op en rond de Eemshaven en wordt met een 7 kilometer lange ondergrondse kabelverbinding verbonden met het (bestaande) hoogspanningsstation Eemshaven-Robbenplaat voor aansluiting op het regionale en landelijke elektriciteitsnet. De komende jaren komen er steeds meer windmolens en zonneparken in het gebied, waarmee de behoefte aan transportcapaciteit sterk toeneemt. Eemshaven biedt al een gegarandeerde levering van groene energie, een groot elektrisch vermogen, een aantal grote energiecentrales en meerdere hoog- en middelspanningsstations. Met de komst van station Eemshaven Midden wordt de positie van de Eemshaven als energiehaven verder versterkt.

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer
Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer