Terrein BTE klaargestoomd voor volgende windpark

7 nov 2022Nieuws

Doorgaans is het bij Buss Terminal Eemshaven vooral een komen en gaan van onderdelen voor windturbines op zee en bulkt de terminal van de activiteiten. De installatie van de fundatiepalen en verbindingsstukken van het windpark Kaskasi is onlangs afgerond en nu ligt het terrein van 26,5 hectare er ogenschijnlijk verlaten bij. Maar dat is niet omdat er geen werk meer is, integendeel zelfs. Het gehele terrein is ‘schoon geveegd’ , omdat bijna alle vierkante meters gebruikt moeten worden voor het volgende offshore windpark dat zich alweer aandient.

Buss Terminal Eemshaven gaat namelijk de logistieke afhandeling doen van het bovenwaterdeel (torenpalen, rotorbladen, nacelles) van windpark Hollandse Kust Noord, dat zo’n 18 kilometer uit de kust ligt, ter hoogte van Egmond aan Zee. Met het onderwaterdeel van dit park is recent een begin gemaakt en bij de bouw van het windpark past windparkeigenaar CrossWind diverse innovaties toe, zoals waterstofproductie op zee en drijvende zonnepanelen.

De komende maanden zullen de bovenwater onderdelen van de Siemens windturbines naar de Eemshaven worden verscheept om van daaruit verder te woorden getransporteerd naar het windpark in aanbouw. Voor de Eemshaven betekent dat alweer het 19e windpark. Het park zal bestaan uit 69 windturbines, elk met een vermogen van 11 MW. De ashoogte van de torenpalen is ruim 125 meter en een rotorblad is bijna 100 meter. Begrijpelijk dus dat er met dergelijke dimensies veel ruimte nodig is voor de op- en overslag. Mede daarom heeft het bedrijf eerder dit jaar nog vier hectare extra terrein aangekocht aan de overkant van de weg aan de Beatrixhaven. Daarnaast zijn de faciliteiten op het terrein zelf uitgebreid. Zo zijn er elektriciteitsaansluitingen op de kade gerealiseerd om het gebruik van dieselaggregaten en motoren zoveel mogelijk terug te dringen.

Ook is er een glasvezelnetwerk aangelegd voor betere communicatievoorzieningen. Verder is Buss Terminal Eemshaven druk bezig met de bouw van een nieuw hoofdkantoor op het terrein. Dat is nodig om alle activiteiten vanuit een goede basis te kunnen blijven begeleiden.

 

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer