Unieke Nederlandse onderzoeksfaciliteit bij BuildinG in Groningen

26 jan 2018Nieuws

Unieke Nederlandse onderzoeksfaciliteit bij BuildinG in Groningen

Triltafel test nieuwe oplossingen voor versterking en schadepreventie gebouwen bij aardbevingen

Met de overdracht van ‘de triltafel’ aan BuildingG vandaag in Groningen, begint het onderzoekstraject van TNO naar effectieve testmethoden voor bouwtechnische maatregelen in het Groningse aardbevingsgebied. Deze voor Nederland unieke triltafel simuleert de specifieke trillingen die het gevolg zijn van aardbevingen door gaswinning. Specifieke materialen, constructies en verbindingen waar nu nog geen of onvoldoende kennis over bestaat, kunnen nu in de regio zelf worden getest en daarmee snel toegepast. Dat is belangrijk omdat veel regionale partijen oplossingen aan het ontwikkelen zijn. De onderzoekers kunnen nu ook beter onderzoek doen naar het voorkómen of het verergeren van bestaande schades als gevolg van trillingen. 

 

image

 

image

 

Foto: Officiële overdracht triltafel BuildinG Groningen door Rolf Koops (BuildinG) en Peter Paul van 't Veen (TNO)

 

In 2018 gaat TNO specifieke methoden en protocollen ontwikkelen die nodig zijn om de effectiviteit van bouwkundige maatregelen in Groningen te beoordelen. In het eerste onderzoeksproject worden vijf concrete maatregelen voor schadepreventie en versterking van gebouwen van ondernemers beproefd.

 

Triltafel

De triltafel, met een oppervlak van 6 m², is specifiek gebouwd voor laag frequent dynamisch onderzoek. De faciliteit kan een gewicht van 10 ton versnellen tot maximaal 0,7g waardoor het voor het eerst mogelijk wordt grote bouwdelen zoals gevels, maar ook verbindingen en constructies te testen. Joram Nauta, bij TNO verantwoordelijk voor BuildinG: “De triltafel kan worden gebruikt door ondernemers die hiermee hun innovatieve oplossingen kunnen toetsen. Door de open innovatie aanpak van BuildinG kan de opgedane kennis ingezet worden voor de verbetering van de normontwikkeling. De maatschappelijk winst is dat met deze kennis beter wordt vastgesteld en onderling gedeeld welke maatregel effectief is.”

 

Triltafel BuildingG Groningen
YouTube

Naast het bepalen van testmethoden is volgens TNO ook verder onderzoek nodig naar gebruikte rekenmethodes. De combinatie van trillingen, ondergrond en specifieke bouwtechnieken in Groningen verschillen behoorlijk van andere gebieden in de wereld met aardbevingen. Nauta: “Door onzekerheden weg te nemen over het gedrag van materialen onder dynamische belastingen, kunnen we beter berekenen welke maatregelen de veiligheid van bewoners werkelijk verhogen. Daarnaast leren we door hier proeven uit te voeren, welke methoden effectief zijn in het voorkomen van schade en hoe schade verloopt als gevolg van talloze kleine bevingen. De opgedane kennis zal breed worden verspreid door TNO, BuildinG en EPI-Kenniscentrum.

Regionaal

Directeur Rolf Koops van BuildinG tijdens de feestelijke overdracht: “Met deze dynamische triltafel maken wij een breed palet aan testfaciliteiten beschikbaar voor het regionale bedrijfsleven in Groningen. Bij BuildinG kunnen zij terecht om vakkundig en snel hun productinnovaties te testen en te valideren, maar ook om deze te demonstreren aan de inwoners van het gebied. Drie deelnemers aan onze innovatiegevel testen nu ook hun product op deze triltafel.”

BuildinG Groningen

BuildinG is het kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen. Aardbevingsbestendig, levensloopbestendig en energiezuinig bouwen: in BuildinG is alles mogelijk voor bedrijven, onderzoekers en studenten. BuildinG is voor en door ondernemers en bewoners en is een initiatief van de Economic Board Groningen in samenwerking met TNO, de Hanzehogeschool en Bouwend Nederland

TNO Triltafel – BuildinG_26-08-2018.jpg
6.53 MB

overhandiging Triltafel TNO-BuildingG_Groningen_26-01-2018.jpg
5.14 MB

 

Meer nieuws in deze categorie

Onderzoek naar watergebruik in de Eemshaven

De gemeente verwacht een toenemende vraag naar water in de toekomst van de Eemshaven. De gemeente laat daarom onderzoek doen naar het huidige en verwachte watergebruik van bedrijven in de regio. Arcadis gaat dit onderzoek uitvoeren en de aanwezige bedrijven hierover...

Lees meer