‘Varende kartbaan’ tot eind april in Eemshaven

24 mrt 2017Nieuws

Voor het eerst sinds tijden bouwt de Meyer Werft weer een cruiseschip helemaal af in de Eemshaven. De Norwegian Joy blijft tot eind april in de Noord-Groninger haven.

De overdracht van het immense cruiseschip vindt echter plaats in het Noord-Duitse Bremerhaven, vanwege een gunstiger belastingklimaat. Hoeveel geld dat de Amerikaanse eigenaar en rederij Norwegian Cruise Line (NCL) scheelt is onbekend. Bremerhaven is namelijk een Freihafen, zoals ze dat in Duitsland noemen. Daar hoeft geen belasting te worden afgedragen. In de Eemshaven wel.

Als de weersomstandigheden het toelaten, komt het schip maandag in de loop van de dag in de Eemshaven aan. Dan moet ze wel op zondag vanuit Papenburg vertrekken en de tocht over de Eems maken. En daar zit hem nu net de kneep. De weersvoorspellingen zijn niet ideaal. De wind komt uit het oosten en varieert in sterkte. Door de ‘verkeerde’ windrichting loopt het water uit de Dollard, waardoor de waterspiegel te laag wordt.

Hoogtij

De tocht over de Eems moet eigenlijk voor dinsdag worden uitgevoerd, want dan is het hoogtij, weet Günther Kolbe, woordvoerder van de Meyer Werft. Het Emssperrwerk, de stormvloedkering in de monding van de rivier de Eems, gaat al wel op zaterdag dicht. ,,En dan maar hopen dat de wind naar het westen draait en er geen buien komen.”

Als Norwegian Joy wel op zondag vertrekt, arriveert ze in de loop van maandag in de Eemshaven. Daar blijft ze tot vrijdag afgemeerd in de Julianahaven. Op vrijdag 31 maart gaat ze voor testen naar de Noordzee om op 2 april terug te keren. Dat doet ze nog een keer, van 5 tot en met 10 april. Daarna blijft ze tot en met 27 april in de Eemshaven.

Kartbaan

Norwegian Joy krijgt als thuishaven het Chinese Shanghai. Blikvanger op het schip is de kartbaan. De eerste op een cruiseschip. De 230 meter lange baan strekt zich uit over twee dekken, het achttiende en het negentiende. Langs de baan is een tribune gebouwd en verlichting aangelegd, zodat er ook ’s avonds kan worden gekart. Ook is er een overdekte pitstraat, een garage en een tijdwaarnemingsbureau.

De kartbaan ligt al klaar. Ook de werkzaamheden aan het theater en het casino zijn afgerond. Aan boord zijn nu vijfhonderd bemanningsleden.

In totaal zijn er dagelijks meer dan tweeduizend mensen aan boord aan het werk.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer