‘Varende kartbaan’ tot eind april in Eemshaven

24 mrt 2017Nieuws

Voor het eerst sinds tijden bouwt de Meyer Werft weer een cruiseschip helemaal af in de Eemshaven. De Norwegian Joy blijft tot eind april in de Noord-Groninger haven.

De overdracht van het immense cruiseschip vindt echter plaats in het Noord-Duitse Bremerhaven, vanwege een gunstiger belastingklimaat. Hoeveel geld dat de Amerikaanse eigenaar en rederij Norwegian Cruise Line (NCL) scheelt is onbekend. Bremerhaven is namelijk een Freihafen, zoals ze dat in Duitsland noemen. Daar hoeft geen belasting te worden afgedragen. In de Eemshaven wel.

Als de weersomstandigheden het toelaten, komt het schip maandag in de loop van de dag in de Eemshaven aan. Dan moet ze wel op zondag vanuit Papenburg vertrekken en de tocht over de Eems maken. En daar zit hem nu net de kneep. De weersvoorspellingen zijn niet ideaal. De wind komt uit het oosten en varieert in sterkte. Door de ‘verkeerde’ windrichting loopt het water uit de Dollard, waardoor de waterspiegel te laag wordt.

Hoogtij

De tocht over de Eems moet eigenlijk voor dinsdag worden uitgevoerd, want dan is het hoogtij, weet Günther Kolbe, woordvoerder van de Meyer Werft. Het Emssperrwerk, de stormvloedkering in de monding van de rivier de Eems, gaat al wel op zaterdag dicht. ,,En dan maar hopen dat de wind naar het westen draait en er geen buien komen.”

Als Norwegian Joy wel op zondag vertrekt, arriveert ze in de loop van maandag in de Eemshaven. Daar blijft ze tot vrijdag afgemeerd in de Julianahaven. Op vrijdag 31 maart gaat ze voor testen naar de Noordzee om op 2 april terug te keren. Dat doet ze nog een keer, van 5 tot en met 10 april. Daarna blijft ze tot en met 27 april in de Eemshaven.

Kartbaan

Norwegian Joy krijgt als thuishaven het Chinese Shanghai. Blikvanger op het schip is de kartbaan. De eerste op een cruiseschip. De 230 meter lange baan strekt zich uit over twee dekken, het achttiende en het negentiende. Langs de baan is een tribune gebouwd en verlichting aangelegd, zodat er ook ’s avonds kan worden gekart. Ook is er een overdekte pitstraat, een garage en een tijdwaarnemingsbureau.

De kartbaan ligt al klaar. Ook de werkzaamheden aan het theater en het casino zijn afgerond. Aan boord zijn nu vijfhonderd bemanningsleden.

In totaal zijn er dagelijks meer dan tweeduizend mensen aan boord aan het werk.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

DelfSail ontbijtbijeenkomst 13 juni 2024

Op donderdag 13 juni  om 08.00 uur vertrekt de Regina Andrea vanaf de drijvende steiger in Delfzijl voor een vaartocht met een aantal doelen: - netwerken met leden (ook van andere lokale businessclubs) - geld inzamelen voor de commissie Social Affairs (vrijwillige...

Lees meer
Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer