Verduurzaming industrie Eemsdelta stap verder

10 mei 2022Nieuws

E-methanol belangrijk als brandstof in het zwaar transport

Engie, EWE en BioMCN willen met een project met de naam HyNetherlands (HyNL) de verduurzaming van de industrie en de waterstofeconomie in de Eemsdelta een grote stap verder brengen.

Centraal in het plan staat de productie van de duurzame brandstof e-methanol door methanolfabriek BioMCN (onderdeel van chemieconcern OCI) op het chemiepark in Delfzijl. Die gaat daarvoor groene waterstof afnemen van een fabriek (elektrolyse-installatie) die energieconcern Engie gaat bouwen op het terrein van zijn energiecentrale in de Eemshaven.

BioMCN gaat daarnaast voor de productie van e-methanol zogeheten biogeen CO2 (kooldioxide die door verbranding van hout is ontstaan) betrekken van EWE, dat in Farmsum door verbranding van afval elektriciteit produceert.

Voor e-methanol wordt een belangrijke rol voorzien als brandstof in de scheepvaart en het zwaar transport. De Europese Unie zal geleidelijk een steeds hoger percentage brandstof met een duurzame oorsprong in de tank verplichten. E-methanol geldt verder als belangrijke duurzame grondstof in de chemische industrie.

Volgens de initiatiefnemers kent HyNetherlands nog geen vergelijkbaar project in Europa.

De eerste fase bestaat uit de bouw bij de Eemscentrale van de elektrolyse-installatie met een vermogen van 100 megawatt, die wordt aangedreven door elektriciteit van windmolens op zee met een gezamenlijk vermogen van 200 megawatt. Engie wil het vermogen van deze installatie geleidelijk opschalen tot 1850 megawatt in 2030 of kort daarna.

In de EWE-centrale komt de genoemde installatie voor de winning van het biogeen CO2 uit de verbrandingsgassen. Groningen Seaports zorgt voor de transportleiding die de CO2 naar BioMCN vervoert. De methanolfabriek ontvangt de groene waterstof van Engie via het toekomstige Gasunie-netwerk voor die duurzame energiedrager.

De drie concerns hebben al subsidie-aanvragen lopen voor het plan. De financiering en de vergunningaanvragen hebben nu de eerste prioriteit, melden ze.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt  naar DelfSail 2024!

Tall Ship Guayas uit Ecuador komt naar DelfSail 2024!

DelfSail heeft opnieuw een aantal bijzondere tall ships weten vast te leggen. Daaronder Guayas uit Ecuador. Met haar gigantische vlag trekt het schip alle aandacht naar zich toe, in de felle nationale kleuren van Ecuador en met haar de bemanning op de ra’s. Volgens...

Lees meer