De visnetten worden binnengehaald

18 jan 2018Nieuws

Uit het Dagblad van het Noorden:

We kunnen weer lachen met zijn allen: 2018 zou wel eens een topjaar voor Noord-Nederland kunnen worden. En dat heeft niet alleen met de sterk aantrekkende economie te maken.

Als de voortekenen niet bedriegen, wordt dit jaar er een om te onthouden voor ondernemend Noord-Nederland. De seinen staan op groen, hoor je vaak. Vorig jaar was het jaar waarin we echt de crisis te boven lijken te zijn gekomen. Toen ging het eigenlijk al hartstikke goed. Het was een jaar waain de hengels zijn uitgegooid. Heel wat daarvan worden ook al ingehaald. Maar de dikste vissen worden in 2018 aan land gebracht.

"Het zou maar kunnen dat we over een aantal jaren terugkijken en kunnen constateren dat 2018 een schakeljaar was", denkt Marco Smit. Hij is bestuurder van de Economic Board Groningen, die een pot van bijna 100 miljoen te verdelen heeft om ondernemerschap en werkgelegenheid in Noord-Groningen te stimuleren. "2018 is het schakeljaar voor projecten die ervoor zorgen dat het gebied echt weer in de lift gezet wordt."

Dat is geen praatje voor de vaak. De Board ziet aan alle kanten dat ondernemers het zien zitten in het gebied dat vooral in het nieuws is vanwege het trillen der Aarde. "Het is tweledig. Sociaal gezien hebben de bevingen een enorme impacht op het gebied, zeker ook weer na Zeerijp vorige week. Maar ik constateer dat het ondernemerschap dat los kan zien. De aanvragen voor kredieten die we binnenkrijgen groeien als nooit tevoren. Dat zegt alles over het vertrouwen dat ondenermers weer hebben."

Belangrijk voor dat vertrouwen is de groei van de economie in Nederland. Maar zeker ook de acquisitie van grote partijen van buiten ons landsdeel. Staalbedrijf Van Merkesteijn dat naar de Eemshaven komt bijvoorbeeld. Goed voor 275 directe en minstes zoveel indirecte banen. De cijfers van het havenschap Groningen Seaports zijn sowieso reden voor optimisme. Het aantal kavels dat in Eemshaven en Delfzijl aan nieuwe partijen werd uitgegeven belooft veel goed.

Smit: "De interesse van bedrijven buiten ons gebied is sowieso groot. Niet alleen de heel grote jongens zien kansen, ook de wat kleinere. Wij kunnen die ondernemingen kredieten bieden in de vorm van het GROEIfonds. En dat loopt echt storm."

Datzelfde merkt ook NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij)-directeur Siem Jasen. "Als ik zie wat we nu in de pijplijn hebben, daar word je bepaald vrolijk van. Er is een investeringsbereidheid in het Noorden die we jaren niet meer gezien hebben. Want vergeet niet dat iedereen die bij de NOM, maar ook bij andere geldschieters aanklopt, zelf ook fors investeert."

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer