Wagenborg Nedlift: Het dak gaat eraf!

10 nov 2020Nieuws

Een bijzonder schouwspel afgelopen week bij montessorischool ’t Ronde in Leusden: het complete dak ging eraf! Dat gebeurde allemaal vanwege een grote verbouwing die de school momenteel ondergaat. Bouwbedrijf Jansman Bouw zorgt voor een metamorfose waarbij het gebouw wordt uitgebreid en verbouwd tot een modern Montessori Kind Centrum, naar het ontwerp van architect StudioWA!.

Belangrijk onderdeel van de verbouwing is de verhoging van de centrale ruimte van de school. Hierdoor komt er meer ruimte en licht en blijft de bijzondere vormgeving van het gebouw behouden.

Het idee om de centrale ruimte te verhogen was het dak ‘lichten’ door de houten dakconstructie omhoog te hijsen. Zo kon een hoge ondersteuningsconstructie geplaatst worden, waarna het dak op de nieuwe hoogte kon worden afgezet.

Maar hoe hijs je een compleet houten dak op een veilige manier? Hiervoor werden de hijsspecialisten van Wagenborg Nedlift ingeroepen. Engineer Rob Reefman van Wagenborgs expertisecentrum Wagenborg Engineering en werkvoorbereider Auke Engelbertink bogen zich over dit vraagstuk.

In nauwe samenwerking met de constructiespecialisten van Jansman Bouw werd een plan van aanpak ontwikkeld. Allereerst werd het dak versterkt met versterkingsconstructies. Het Wagenborg Nedlift team boog zich ondertussen over de hijsmethode, waarbij het plan was om het dak op wel 9 hijspunten te hijsen om de krachten in het dak goed te kunnen beheersen.

Woensdag 4 november was het dan zover: het denkwerk werd in de praktijk gebracht. Wagenborg Nedlift’s 400 tons mobiele telescoopkraan kwam ter plaatse om de klus te klaren. Precies volgens plan werd het complete dak veilig omhoog gehesen, om daarna een poosje in de lucht te blijven hangen. Nu kon de ondersteuningsconstructie worden geplaatst. Een poosje later kon het dak hierop worden afgezet. Onder toeziend oog van de kraanmachinist kreeg wethouder Erik van Beurden de eer om deze symbolische actie te verrichten.

De bouwwerkzaamheden nemen nog enige tijd in beslag en het nieuwe kindcentrum wordt naar verwachting volgend schooljaar in gebruik genomen.

Foto’s: Chantal van den Berg, bouwfotografe.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer