Wereldhandel vanuit Bedum: Valkema Machinery groeit dankzij financiering Kredietunie Groningen

29 mei 2017Nieuws

Bij de loods aan de Industrieweg in Bedum is niet veel te zien voor buitenstaanders. Doorgaans is er weinig activiteit. Toch wordt er vanuit die loods handel gedreven met de hele wereld. Bert Valkema (33) begon twee jaar geleden met het importeren en exporteren van bouwmachines. Van de Poolcirkel tot Taiwan koopt hij in en levert hij uit. Met altijd een tussenstop in Bedum.

Nooit aan het werk

Het gaat goed met Valkema Machinery, al loopt Valkema zelf daar liever niet mee te koop. “Ik weet hoe het gaat en hoe ik groei, de cijfers laten dat ook zien, maar ik vind het niet zo nodig om heel hoog van de toren te blazen. Tegelijkertijd hebben veel mensen geen idee wat ik doe en wat er in deze loods gebeurt. Zelf ben ik veel onderweg, dus het lijkt misschien alsof ik nooit aan het werk ben”, lacht de geboren Bedumer. Niets is minder waar. Dat het goed gaat met Valkema Machinery heeft alles te maken met de inzet van de jonge ondernemer. “Het is hard werken. Mijn hoofd staat eigenlijk nooit stil en ik werk gemakkelijk zo’n zestig uur per week. Al voelt het niet als werk, dat is het mooie.”

Ondernemer in de avonduren

Officieel begon hij in 2012 met af en toe een machine in- en verkopen. Naast zijn fulltime baan startte hij in de avonduren zijn eigen bedrijf. De machines werden bij zijn ouders gebracht en gehaald. Toen hij in 2014 zijn baan had opgezegd, besloot hij helemaal voor Valkema Machinery te gaan. En dat lukte. “Dat was ook het moment dat ik deze loods nam. Hier kunnen zwaardere transporten terecht en zo kon ik grotere machines kopen. Het is een bijzondere wereld, ik moet echt heel goed alle markten in de gaten houden om goed te kunnen handelen. Bovendien heeft elk land weer andere regels en behoeften. Dat betekent dus heel veel in gesprek met potentiële klanten.”

Groeiambitie

Valkema is ambitieus. En vanuit die ambitie begon hij na een jaar na te denken over financiering. Hij kwam in contact met Kredietunie Groningen. Deze kredietverlener werkt in een partnership met onder andere Economic Board Groningen om het mkb in Groningen te helpen aan (groei)financiering. Waaronder dus Valkema Machinery. Valkema: “In deze business moet je snel kunnen handelen en altijd aan zet zijn om een goede deal te kunnen maken. Simpel gezegd: dat kan alleen als je geld op de rekening hebt staan. Ik wilde een segment hoger kunnen handelen en grotere, duurdere machines kunnen aanbieden aan mijn klanten zodat mijn bedrijf kon groeien. Dat zou lukken met een financiering.” Hij werkte zorgvuldig aan zijn businessplan om zo goed beslagen ten ijs te komen. “Echt niet mijn hobby, maar wel ontzettend belangrijk. Je moet nadenken over de toekomst van het bedrijf, de cijfers moeten kloppen, het is een waardevol proces.”

Over Kredietunie Groningen en Economic Board Groningen

Kredietunie Groningen bestaat sinds 2014 en ontstond uit de signalering dat het mkb in de regio Groningen lastig aan financiering kon komen sinds de kredietcrisis. Belangrijkste doelstelling is het financieren van MKB-bedrijven met toekomstperspectief die geconfronteerd worden met minder interesse vanuit banken. Naast een financiering krijgen de kredietontvangers ook een ervaren coach toegewezen.

De Kredietunie Groningen werkt samen met onder andere de gemeente Groningen, provincie Groningen, VNO-NCW Noord, Rabobank Stad en Midden-Groningen, ABN AMRO Groningen en Economic Board Groningen.

 

     

 

 

 

        

 

 

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Zowel BioBTX als DBG Bio Energy willen een nieuwe fabriek op Chemiepark II bouwen. Beide fabrieken richten zich op het verwerken van afval, dat nu nog verbrand wordt, tot hoogwaardiger grondstoffen. Ze samen leveren zo’n 100 arbeidsplaatsen op. Het bedrijf BioBTX wil...

Lees meer