Werk voor tachtig man in Hoogezand door Duitse windmolen-order

10 jan 2019Nieuws

De fabrikant van windmolenmasten STEG in Hoogezand heeft een forse order van het Duitse Enercon binnen gesleept.

Gedurende drie jaar levert de Groningse onderneming jaarlijks ruim tachtig masten aan de in Aurich gevestigde windmolenfabrikant.

Het aanvankelijke plan van STEG-oprichters Herman Roose en Diederik Binnema om een mastenfabriek in de Eemshaven te bouwen, is nog niet van de baan. Volgens Roose is de kans groot dat die alsnog komt als zijn bedrijf grotere opdrachten krijgt van Enercon. .

Op locatie opgebouwd

Roose en Binnema traden eind vorig jaar naar buiten met hun nieuwe onderneming. Het bedrijf zou door de Barneveldse windmolenfabrikant Lagerwey ontwikkelde masten van het type MST (Modular Steel Towers) gaan produceren. Die worden modulair aangevoerd en op locatie opgebouwd. STEG (Steel Tower Europe Group) zou de masten niet alleen aan Lagerwey, maar ook aan andere turbinefabrikanten leveren.

Roose: ,,Maar rond de jaarwisseling nam Enercon Lagerwey over. Daardoor kwam het contract op losse schroeven de staan. Enercon had zelf net wat problemen gehad en wilde niet direct verplichtingen aangaan.” In het voorjaar kwam het Duitse bedrijf alsnog met een bescheiden opdracht, in december gevolgd door een order voor ruim tachtig masten jaarlijks voor de komende drie jaar. Die zijn voor windmolens voor zowel Lagerwey als Enercon.

Mega-order

Roose: ,,Dat is voor ons echt een mega-order. We wilden in de Eemshaven beginnen met twintig masten per jaar.” Een groot deel van de productie vindt plaats bij SteelCare in Hoogezand, dat eigendom was van Binnema en nu onderdeel is van STEG. De mastenfabrikant werkt bij de productie nauw samen met Machinefabriek Rusthoven en Romaris Staal in Groningen. Beide bedrijven zullen volgens Roose ook nauw betrokken blijven bij de mastenproductie als die naar de Eemshaven gaat.

STEG maakte deze week de overname bekend van Staal Service Zuidbroek. STEG heeft het bedrijf vooral overgenomen vanwege de specifieke vaardigheden van de bijna 20 medewerkers, zegt Roose. ,,Kort geleden hadden we acht medewerkers. Met de overname komen we op 50 man, maar we verwachten dit jaar naar 80 arbeidsplaatsen te moeten doorgroeien.”

Roose verwacht dat de fabriek in de Eemshaven er komt. ,,Maar we hebben nu de handen vol aan de opdracht die we hebben gekregen. Het mooise van deze industrie is dat je lang vantevoren weet wat je aan werk hebt. Als besloten wordt een windmolenpark te bouwen, dat duurt het meestal zo’n drie jaar voordat ze eraan beginnen. Je hebt dus altijd een periode van twee tot drie jaar om je productiecapaciteit op of af te schalen.”

Bron: dvhn 

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer