Wicky klant voor bioplastics Delfzijl

25 mrt 2021Nieuws

Bottelaar Refresco is nog niet genoeg om met bouw van fabriek te starten

Chemiebedijf Avantium heeft bottelaar Refresco binnengehaald als klant voor zijn toekomstige fabriek voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

Mede dankzij dit contract met het bedrijf achter drankmerk Wicky komt de bouw van de fabriek in Delfzijl, een wereldwijde primeur, een stap dichterbij.

Avantium wil in 2023 ’s werelds eerste commerciële fabriek openen die uit planten furaandicarbonzuur, kortweg FDCA, kan winnen. Die stof is weer een belangrijke bouwsteen voor een plantaardig geproduceerd plastic, PEF genaamd. Doordat deze plasticsoort volledig te recyclen is, zou dit materiaal uitkomst bieden voor het afvalprobleem met plastic verpakkingen.

Refresco is naar eigen zeggen ’s werelds grootste onafhankelijke bottelaar. Het Nederlandse bedrijf maakt niet alleen Wicky, maar produceert ook frisdrank in opdracht van andere merken. Vorig jaar ging het om een volume van bijna 12 miljard liter. Topman Hans Roelofs hoopt klanten dankzij de Delfzijlse fabriek duurzame opties te kunnen bieden. In totaal heeft Avantium nu vier contracten getekend met klanten die FDCA uit de Delfzijlse fabriek zullen afnemen, zo maakte het bedrijf bekend bij zijn jaarcijfers. Onder die klanten zit ook een „grote wereldwijde merkeigenaar” in de voedingsmiddelenindustrie, maar daarvan mag Avantium de naam niet geven.

De afnemers zijn samen goed voor het gebruik van minstens 30 procent van de productiecapaciteit die de fabriek zal krijgen. Dat is nog niet genoeg om definitief over te gaan tot de bouw van de fabriek. Er moeten namelijk klanten zijn voor minstens de helft van de capaciteit van de fabriek voor een definitieve investeringsbeslissing.

Eigenlijk verwachtte Avantium al voor het einde van 2020 het startschot te kunnen geven voor de bouw van de fabriek. De coronacrisis maakte dit lastiger, onder andere omdat investeringen van partners langer op zich laten wachten. Avantium verdient al jaren veel minder geld dan dat het uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling. Begin 2020 kreeg het bedrijf 30 miljoen euro toegezegd van de provincie Groningen, de havens van Delfzijl en Eemshaven en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland. Dat geld komt er pas als definitief wordt overgegaan tot de bouw van de fabriek.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer