Windmolenfabrikant wil staalplatenfabriek bouwen in Eemshaven

19 mei 2017Nieuws

De Barneveldse windmolenfabrikant Lagerweij wil een staalplatenfabriek bouwen in de Eemshaven.

De fabrikant wil dit doen voor het bouwen van windturbines. Topman Henk Lagerweij sprak daar donderdagavond over tijdens een bijeenkomst van business platform Eemshaven Info.

Klik hier voor de foto's van deze bijeenkomst.

Hoogste windturbine van Nederland
Lagerweij heeft eind vorige maand in de Eemshaven de hoogste windturbine van Nederland gebouwd. Die heeft een zogeheten 'tiphoogte' van 200 meter. Een tweede turbine van die afmetingen is in aanbouw. Hij hoopt er nog veel meer van te kunnen maken. 'Vijftig stuks moet mogelijk zijn', zegt Lagerweij.

Stalen platen
De masten zijn gemaakt van stalen platen. Die zijn relatief makkelijk over de weg te vervoeren en kunnen in een fabriek in de Eemshaven in de juiste vorm worden gebracht en aan elkaar gelast tot de secties waarmee een turbinemast wordt opgebouwd. Voor het opzetten van de fabriek werkt Lagerweij samen met Centraal Staal in Groningen. Het plan is op papier al klaar. Hij denkt dat er zeker 100 mensen aan het werk kunnen, misschien zelfs 'honderden'.

Orders
Of het plan doorgaat, hangt af van de orders die Lagerweij binnensleept. 'Vooral in de buurt van de Eemshaven. Er staan nogal wat turbines die op leeftijd zijn. Die kunnen we upgraden. Dan komen er wat minder turbines te staan, maar wel grotere'.

Groter
En met groter bedoelt Lagerweij ook groter. De hoogste turbine die er nu staat heeft een ashoogte van 132 meter. 'Dat gaat naar zeker 160 meter. Op die hoogte staat er meer wind die ook nog eens constanter is, legt Lagerweij uit. 'Wij hebben uitgerekend dat je op 160 meter hoogte 40% meer windenergie kunt vangen' dan op 100 meter'. Die ashoogte hebben de meeste andere molens in de Eemshaven.

Wachten
Het wachten is dus op het krijgen van opdrachten voor de turbines. Lagerweij moet dan wel met een concurrerende molen komen. Maar hij is er van overtuigd dat hij die heeft. Alhoewel Lagerweij een relatief kleine fabrikant van windturbines is, denkt hij de concurrentie voor te blijven met simpele en tegelijkertijd innovatieve oplossingen voor complexe problemen.

'Climbing crane'
Zo wordt bijvoorbeeld zijn tweede molen die in aanbouw is in de Eemshaven gebouwd met een zogeheten 'climbing crane', een wereldprimeur. Het gaat om een kraan die aan de mast is gemonteerd en verschoven kan worden naarmate de mast hoger wordt tijdens de bouw. Ook de gondel en de wieken kunnen er mee worden opgehesen. Dan is er geen dure mobiele kraan meer nodig.

 
Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer