Windmolenfabrikant wil staalplatenfabriek bouwen in Eemshaven

19 mei 2017Nieuws

De Barneveldse windmolenfabrikant Lagerweij wil een staalplatenfabriek bouwen in de Eemshaven.

De fabrikant wil dit doen voor het bouwen van windturbines. Topman Henk Lagerweij sprak daar donderdagavond over tijdens een bijeenkomst van business platform Eemshaven Info.

Klik hier voor de foto's van deze bijeenkomst.

Hoogste windturbine van Nederland
Lagerweij heeft eind vorige maand in de Eemshaven de hoogste windturbine van Nederland gebouwd. Die heeft een zogeheten 'tiphoogte' van 200 meter. Een tweede turbine van die afmetingen is in aanbouw. Hij hoopt er nog veel meer van te kunnen maken. 'Vijftig stuks moet mogelijk zijn', zegt Lagerweij.

Stalen platen
De masten zijn gemaakt van stalen platen. Die zijn relatief makkelijk over de weg te vervoeren en kunnen in een fabriek in de Eemshaven in de juiste vorm worden gebracht en aan elkaar gelast tot de secties waarmee een turbinemast wordt opgebouwd. Voor het opzetten van de fabriek werkt Lagerweij samen met Centraal Staal in Groningen. Het plan is op papier al klaar. Hij denkt dat er zeker 100 mensen aan het werk kunnen, misschien zelfs 'honderden'.

Orders
Of het plan doorgaat, hangt af van de orders die Lagerweij binnensleept. 'Vooral in de buurt van de Eemshaven. Er staan nogal wat turbines die op leeftijd zijn. Die kunnen we upgraden. Dan komen er wat minder turbines te staan, maar wel grotere'.

Groter
En met groter bedoelt Lagerweij ook groter. De hoogste turbine die er nu staat heeft een ashoogte van 132 meter. 'Dat gaat naar zeker 160 meter. Op die hoogte staat er meer wind die ook nog eens constanter is, legt Lagerweij uit. 'Wij hebben uitgerekend dat je op 160 meter hoogte 40% meer windenergie kunt vangen' dan op 100 meter'. Die ashoogte hebben de meeste andere molens in de Eemshaven.

Wachten
Het wachten is dus op het krijgen van opdrachten voor de turbines. Lagerweij moet dan wel met een concurrerende molen komen. Maar hij is er van overtuigd dat hij die heeft. Alhoewel Lagerweij een relatief kleine fabrikant van windturbines is, denkt hij de concurrentie voor te blijven met simpele en tegelijkertijd innovatieve oplossingen voor complexe problemen.

'Climbing crane'
Zo wordt bijvoorbeeld zijn tweede molen die in aanbouw is in de Eemshaven gebouwd met een zogeheten 'climbing crane', een wereldprimeur. Het gaat om een kraan die aan de mast is gemonteerd en verschoven kan worden naarmate de mast hoger wordt tijdens de bouw. Ook de gondel en de wieken kunnen er mee worden opgehesen. Dan is er geen dure mobiele kraan meer nodig.

 
Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer