Zonnepanelenfabriek in Appingedam gaat niet door

9 mei 2018Nieuws

De zonnepanelenfabriek van Powerfield, die gepland was bij Appingedam, gaat niet door. Powerfield acht zich niet in staat tegen concurrerende prijzen zonnepanelen in Nederland te produceren. Dat heeft te maken me de dumping van Chinese panelen op de Europese markt.

 

,,Een jaar geleden was de situatie op de Europese markt totaal anders dan nu’’, zegt Elwin ter Horst, beoogd directeur van de fabriek die niet doorgaat. Ter Horst verhuist nu naar Energyra in Noord-Holland dat wel zonnepanelen gaat produceren, maar die zijn van een hoger rendement, zijn duurzamer en innovatiever. Ter Horst: ,,Je moet toegevoegde waarde in een paneel bouwen, want alleen op prijs kun je de Chinezen niet verslaan.’’ Powerfield gaat Energyra-panelen gebruiken.

Mondiale markt

Een maatregel van de Amerikaanse president Trump veranderde de mondiale markt voor zonnepanelen. De VS voerde op 1 januari van dit jaar een importtax van 30 procent op Chinese zonnepanelen in. ,,Terwijl Amerika de deur dicht gooide, zette Europa de deuren wagenwijd open’’, zegt Ter Horst, doelend op de Europese maatregel om een minimumprijs voor Chinese panelen te laten varen.

De importmaatregel van de VS was bovendien van tevoren aangekondigd, waardoor Amerikanen in de tweede helft van 2017 op grote schaal Chinese zonnepanelen inkochten. Op die markt is nu een overvloed aan Chinese zonnepanelen, waardoor er voorlopig geen behoefte is aan panelen van elders.

Chinezen

De Chinezen konden hun goedkope panelen dit jaar heel goed kwijt in Europa. Volgens Ter Horst wordt de productie van zonnepanelen in China nog steeds opgevoerd omdat er geen rente hoefte te worden betaald. Ook heeft hij het verhaal gehoord dat Chinese producenten het transport naar Europa vergoed krijgen. ,,Als dat zo is, krijgen we hier in Nederland de panelen tegen dezelfde prijs als in China. En dat zijn echt prijzen waar we niet tegenop kunnen.’’

Marge

Powerfield laat de zonnepanelen nu maken bij Energyra, de nieuwe werkgever van Ter Horst. Die zonnepanalen worden gebruikt om daar eigen zonneparken mee vol te bouwen. ,,Met de fabriek in Appingedam hoefden we om die reden ook niet eens heel veel marge te maken, met één procent marge hadden we geïnvesteerd’’, zegt Ter Horst. ,,Het gaat ons niet om te verdienen aan de verkoop van zonnepanelen, wij verdienen aan onze parken.’’

Het plan voor een panelenfabriek in Appingedam werd vorig jaar aangekondigd. Er zou werk komen voor 150 mensen. Met de beoogde fabriek zou een investering van 20 miljoen euro gemoeid zijn.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer