Zorgen om zonnepark Eemshaven

5 jul 2018Nieuws

Zonneparken mogen geen rem zetten op de economische ontwikkeling rondom de Eemshaven. Dat zegt raadslid Eltjo Dijkhuis (GB).

 

Dijkhuis uitte woensdagavond zijn zorgen tijdens de raadsklankbordgroep van de vier fusiegemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Die sprak over het zonne-energiebeleid van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Energieneutraal

Net als de rest van Nederland heeft Het Hogeland de ambitie energieneutraal te worden. De gemeente wil daarom binnen vier jaar ruimte bieden aan 15 tot 20 hectare aan kleine zonneparken.

De voorkeur van de gemeente gaat uit naar zonnepanelen op daken, maar dat is niet genoeg om de ambities te halen. Daarom zoekt de gemeente ruimte voor zonneparken. Bijvoorbeeld in de Eemshaven en in de Emmapolder, ten westen van de Eemshaven.

Grote zorgen

Dat mag echter geen ruimte innemen die gebruikt kan worden door bedrijven of datacentra, vindt Dijkhuis. „Ik maak me grote zorgen over de manier waarop de nieuwe gemeente met de Eemshaven omgaat”, zegt hij. Hij wil dat de Eemshaven als zoekgebied uit de beleidsstukken wordt gehaald.

„Hoe meer ruimte die zonnepanelen innemen, hoe minder ruimte er is voor de ontwikkeling van dit gebied.”

Besluit

Sommige raadsleden, waaronder Harry Jonkman (VVD) uit Winsum en Harma Dost (CDA) uit Eemsmond, zijn van mening dat het besluit over de zonneparken niet door deze gemeenteraden genomen moet worden. Zij vinden dat dat varkentje door de nieuwe gemeenteraad moet worden gewassen.

Anderen zijn bang dat lokale energie-coöperaties hiermee in de wacht worden gezet.

Discussie

Doordat er discussie over het plan ontstond wordt het niet volgende week dinsdag in de vier afzonderlijke raden besproken, maar pas in september.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer