Zorgen om zonnepark Eemshaven

5 jul 2018Nieuws

Zonneparken mogen geen rem zetten op de economische ontwikkeling rondom de Eemshaven. Dat zegt raadslid Eltjo Dijkhuis (GB).

 

Dijkhuis uitte woensdagavond zijn zorgen tijdens de raadsklankbordgroep van de vier fusiegemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Die sprak over het zonne-energiebeleid van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Energieneutraal

Net als de rest van Nederland heeft Het Hogeland de ambitie energieneutraal te worden. De gemeente wil daarom binnen vier jaar ruimte bieden aan 15 tot 20 hectare aan kleine zonneparken.

De voorkeur van de gemeente gaat uit naar zonnepanelen op daken, maar dat is niet genoeg om de ambities te halen. Daarom zoekt de gemeente ruimte voor zonneparken. Bijvoorbeeld in de Eemshaven en in de Emmapolder, ten westen van de Eemshaven.

Grote zorgen

Dat mag echter geen ruimte innemen die gebruikt kan worden door bedrijven of datacentra, vindt Dijkhuis. „Ik maak me grote zorgen over de manier waarop de nieuwe gemeente met de Eemshaven omgaat”, zegt hij. Hij wil dat de Eemshaven als zoekgebied uit de beleidsstukken wordt gehaald.

„Hoe meer ruimte die zonnepanelen innemen, hoe minder ruimte er is voor de ontwikkeling van dit gebied.”

Besluit

Sommige raadsleden, waaronder Harry Jonkman (VVD) uit Winsum en Harma Dost (CDA) uit Eemsmond, zijn van mening dat het besluit over de zonneparken niet door deze gemeenteraden genomen moet worden. Zij vinden dat dat varkentje door de nieuwe gemeenteraad moet worden gewassen.

Anderen zijn bang dat lokale energie-coöperaties hiermee in de wacht worden gezet.

Discussie

Doordat er discussie over het plan ontstond wordt het niet volgende week dinsdag in de vier afzonderlijke raden besproken, maar pas in september.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie