Overname Draka, opslag Wildeman groeit maar door

De voormalige kabelfabriek Draka in Farmsum is overgenomen door J. Wildeman Storage & Logistics. De voormalige fabriek wordt gebruikt als opslagruimte voor diverse bedrijven in de regio.

De overname van de voormalige kabelfabriek past in een trend die J. Wildeman Storage & Logistics heeft ingezet. „Ik ben 4 jaar geleden voor mezelf begonnen en de groei in het bedrijf zat er al snel in,” vertelt eigenaar Jos Wildeman. „Het begon met een opslagloods voor gevaarlijke stoffen op het Chemiepark in Delfzijl, maar snel bleek dat de vraag naar opslagruimte bij de klanten groot was. Daarom heb ik vorig jaar Koopman in Hoogezand kunnen overnemen en recent dus de voormalige kabelfabriek.”

Niet-gevaarlijke stoffen

„Op het Chemiepark en in Hoogezand slaan we verpakte gevaarlijke stoffen, zoals cosmetica, op. De opslag van deze stoffen is een gespecialiseerd onderdeel van logistiek. Het vergt veel kennis en investering. De eisen en de controles zijn streng. Er zijn in Nederland maar 40 bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan. De opslag van gevaarlijke stoffen betekent 24 uur per dag service verlenen en samen met de goede ICT onderscheiden we ons van de rest. Zo kwam ook al snel de opslag naar niet-gevaarlijke stoffen tot stand. Daarvoor is de locatie van de voormalige kabelfabriek bedoeld.”

Anderhalf jaar

„De overname van de kabelfabriek was een proces van veel tijd,” vervolgt Wildeman. „We zijn anderhalf jaar bezig geweest met de overname. Het is een terrein van 20 hectare grond, waarvan 8 hectare gebouw. Dat is een enorm oppervlak en is zeldzaam. Ook voor de verkoper was het niet vanzelfsprekend dat iemand het gehele terrein wilde overnemen. Het terrein ligt op een voor mijn bedrijf ideale locatie. Het ligt aan het Eemskanaal en biedt dus mogelijkheid om een aanlegplaats en overslagpunt te maken. Ook is er voldoende ruimte tot de huizen en het zit op ongeveer een kilometer van het Chemiepark. Dat past in een ontwikkeling die ik zag aankomen. De bedrijven op het Chemiepark breiden uit en worden meer ingericht op productie. De opslag wordt verplaatst of uitbesteed en daar spelen we op in.”

Zonnepark

„Het is de bedoeling dat op de overige 12 hectare een zonnepark komt. Tegenwoordig is het maatschappelijk niet meer verantwoord dat landbouwgrond voor zonneparken wordt gebruikt. Gemeenten geven de toestemming daarvoor ook niet meer zo snel. Dat ligt anders bij industriegrond.”

„Ik merk dat de overname leeft onder de mensen in de regio. Vergeet niet dat in de hoogtijdagen ongeveer 600 mensen hier aan het werk waren. Velen voelen nog steeds een band met de fabriek en vinden het prachtig dat het terrein weer in gebruik wordt genomen. Ik krijg daar veel leuke reacties op. De uitbreiding van de activiteiten houdt ook in dat er extra werkgelegenheid komt. Op korte termijn verwacht ik 5 extra mensen aan het werk te hebben en binnen twee jaar denk ik dat we kunnen spreken over 20 mensen die in Farmsum aan het werk zijn.”

Orde en netheid

„De komende tijd worden er nog wat werkzaamheden verricht aan het gebouw en het terrein. Ik houd van orde en netheid. Het terrein wordt dan ook weer in orde gemaakt. Het gras wordt gemaaid en onkruidvrij gemaakt. De fabriek zelf is in goede staat. Alleen een enkel raam moet hersteld worden en na een grondige veegbeurt ziet ook de fabriek er al weer anders uit.”

 

Bron: Eemsbode.nl

23 oktober 2019