Dallinga: Verschil tussen huur, lease en shortlease

4 jun 2018Service

In de lease- en huurwereld kennen we een aantal verschillende contractvormen. Om u een beetje wegwijs te maken heb ik ze hieronder uiteengezet.

Huur:

Het huren van een auto is over het algemeen een kortlopend contract. Naast een normale daghuurprijs kennen we ook voordelige weekend- en weektarieven. Autohuur is ideaal als u voor een dag of een aantal dagen een auto nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat u uw medewerker die lange dienstrit niet in zijn of haar privé auto wilt laten doen.

Financial lease:

Financial lease is de zakelijke variant van koop op afbetaling. De auto is economisch van degene die de auto leaset, maar blijft juridisch in bezit van de leasemaatschappij. Als alle termijnen van de leaseperiode zijn voldaan wordt de auto eigendom van de klant.

In deze leasevorm zijn onderhoud, verzekering en houderschapsbelasting voor de klant. Hierdoor is de leaseprijs lager omdat de klant immers alle risico’s loopt. De klant moet zelf verzekering, onderhoud/ reparatie en houderschapsbelasting regelen. En de afschrijving van de auto is ook voor de klant, evenals het restwaarderisico.

Operationele Lease:

Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij zowel economisch als juridisch eigenaar van de auto. Alle kosten van verzekering, belasting, onderhoud en afschrijving zijn voor de leasemaatschappij. Als klant loop je minder risico dan bij financial lease omdat alle risico’s bij de leasemaatschappij liggen. Hierdoor is operationele lease, relatief gezien, wel iets duurder dan financial lease.

Shortlease:

Shortlease is een vrij nieuw product in de lease wereld. Shortlease is een vorm van operationele lease met een korte leaseperiode. Shortlease is flexibel en is opzegbaar na een periode van een maand. Shortlease is de tussenoplossing tussen huur en lease. Shortlease is duurder dan lease maar voordeliger dan huren. Ook bij shortlease zijn alle vaste kosten inbegrepen zoals verzekering, houderschapsbelasting en reparatie/ onderhoud.

 

Nog even alles op een rij:

Autohuur

 • Per dag in te leveren
 • Relatief hoog dagtarief
 • Keuze in klasse, niet in auto
 • Direct inzetbaar

Shortlease

 • Na één maand per dag opzegbaar
 • Geen boeteclausules
 • Flexibel / direct inzetbaar
 • Autokeuze

Autolease

 • Vast contract
 • Scherpe prijs
 • Autokeuze
 • Boete bij vroegtijdig inleveren

Meer nieuws in deze categorie

GroBusiness – Route2Market

Wij van GroBusiness, organiseren op dinsdag 12 april ons allereerste live GroBusiness café voor MKB in Stad en Ommeland. Tijdens het café gaan we in op de Route2Market, het nut én de noodzaak van een gestructureerde marktbenadering, versterkt door het snel...

Lees meer
S&S Systems internationaal met Andon-bord

S&S Systems internationaal met Andon-bord

S&S Systems heeft een revolutionair multi-level, interactief Andon-bord afgeleverd voor procesoptimalisatie bij Emerson. Emerson Automation Solutions, onderdeel van het wereldwijde Emerson Inc., is een wereldwijd Fortune 500 productiebedrijf dat technologie en...

Lees meer