Borg Rusthoven in het Groningse Wirdum is afgelopen maanden aardbevingsbestendig gemaakt. Het Rijksmonument stamt uit 1686 en stond op palen.
Voorafgaand aan het vijzelen en terugplaatsen van de borg heeft Ortageo eerst met inpandige sonderingen de draagkracht van de bodem onder de borg gemeten. Ondanks ruim 20 jaar ervaring met geotechnisch bodemonderzoek en -advies was dit voor ingenieursbureau Ortageo, met onder meer een vestiging in Rolde, een uniek project om aan mee te werken.
De oude vloer van Borg Rusthoven is vervangen door een 30 centimeter dikke betonvloer. Met maar liefst 40 vijzels is de nieuwe betonvloer, met het 536.000 kilo wegende gebouw, omhoog gedrukt door Bresser in opdracht van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Bresser in ’s Gravendeel is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in het (her)funderen, aardbevingsbestendig maken, vijzelen en verplaatsen van uiteenlopende objecten, waaronder monumenten.
Het omhoog drukken van de monumentale borg ging telkens in kleine stappen van zo’n 10 centimeter omhoog, tot een hoogte van 1,20 meter. Daarna is door Bresser de grond onder de borg weggegraven en een funderingsbak geplaatst. Tussen de borg en de fundering zijn aardbevingsisolatoren geplaatst die aardschokken opvangen.
Borg Rusthoven is daarna teruggeplaatst op de isolatoren en daarmee beschermd tegen toekomstige aardbevingen. Nu de borg weer op de fundering staat is er niets meer te zien van de veranderingen. Zo blijft dit unieke, culturele erfgoed behouden voor de toekomst.