Door de strenge stikstofregels en grondnormen (PFAS) is het crisis in de bouw. De markt is onrustig en de toekomst onzeker, maar wij gaan altijd van onszelf en van onze vloot uit. Dát is onze kracht. De sleutel is om langzaam maar zeker over te gaan op meer elektrische machines om zo steeds duurzamer te gaan werken.
Onze ontwikkelingen Binnen Riwal zijn we al veel langer bezig met het beperken van uitstoot van CO2 en bieden voor een groot deel al elektrisch materieel aan, maar we kunnen niet in één keer het roer omgooien. De rest van de markt moet er ook klaar voor zijn. Uiteindelijk moeten we het samen doen. Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met KLM en het verzoek dat ze destijds bij ons neer hebben gelegd om over te gaan van diesel naar elektrisch.
Dat is in goed overleg gegaan en de overgang van diesel naar elektrisch is wederzijds goed bevallen. Het resultaat is dat de medewerkers van KLM elektrisch en duurzaam kunnen werken in een veilige en stille omgeving.
BIM
Natuurlijk beseffen wij dat we maar een klein puzzelstukje zijn in het totale bouwproces. Daarom creëren we graag oplossingen die het interessant maken voor onze klanten om Riwal in het voortraject te betrekken. Hierdoor zijn we in staat om onze kennis te delen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we momenteel op projecten een nog betere samenwerking zijn aangegaan en onze rol als specialist konden waarmaken, hierdoor zijn bijvoorbeeld minder machines nodig geweest bij vergelijkbare werkzaamheden.
BIM is een belangrijke tool en digitaliseringstrend in de bouw. Het gaat hier vooral om hoe we iets bouwen en onderhouden. Tegenwoordig zijn veel bouwbedrijven voor een langere periode verantwoordelijk voor het onderhoud aan een pand. Met BIM is het mogelijk om een gebouw eerst digitaal te ontwerpen voordat we echt aan de slag gaan. Iedereen kijkt vanuit zijn of haar vakgebied naar het 3D project en geeft tips en tricks om zo slim mogelijk te bouwen.
“We gaan altijd van onszelf en onze vloot uit. Dàt is onze kracht!”
Oplaadstation
Daarnaast hebben we ook te maken met bouwprojecten die al gestart zijn. Bij een bouwplaats van één van onze klanten signaleerden wij een probleem. Daar stonden wel 50 elektrische hoogwerkers die aan het einde van de dag allemaal opgeladen moesten worden. Dus werden alle hoogwerkers tegelijkertijd ingeplugd en dit zorgde in korte tijd voor een piekspanning, waar de normale bouwstroomaansluiting niet aan kon voldoen.
Vandaar dat we samen met onze partner ABB een oplaadstation hebben ontwikkeld, voorzien van een interne load balancer. De hoogwerkers hebben dynamische laders die in het begin veel vermogen vragen en naarmate de tijd vordert neemt dat af. De interne load balancer zorgt ervoor dat het opladen meer gedoseerd verloopt, doordat het gevraagde vermogen beter over de verschillende laders is verdeeld. Als de belasting door één of meerdere laders te hoog wordt, schakelt de load balancer deze tijdelijk uit. Zo ontstaat een intelligent systeem dat de energievoorziening intact houdt en ervoor zorgt dat alle aangesloten hoogwerkers de volgende dag weer opgeladen zijn.
Brandstofaftankservice
In oktober 2018 heeft Riwal Hoogwerkers de stap genomen om al haar diesel aangedreven materieel te voorzien van Shell GTL Fuel (GTL) in plaats van conventionele diesel. GTL (gas-to-liquids) wordt gemaakt van aardgas en verbrandt daardoor schoner dan conventionele diesel uit aardolie. Dat levert een reductie op van de uitstoot van fijnstof, zwavel en stikstofoxiden. De brandstof is bovendien geurloos, stiller en biologisch afbreekbaar.
Naast de samenwerking met ABB en Shell werken we ook samen met een brandstofaftankservice. Zij zijn gespecialiseerd in het aftanken van machines en brengen GTL naar alle locaties waar onze machines staan. Op deze manier werken we schoner en waarborgen we ook de veiligheid van mensen die daar werken, omdat het aftanken professioneel wordt verzorgd.
We proberen zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken om veilig en duurzaam te werken. En dat betekent sowieso; zo min mogelijk uitstoot van onze machines.
Gelukkig zien veel klanten ook het nut en de noodzaak in van duurzamer werken. Samen met hen bekijken we wat de impact op een project is en wat mogelijk is. Onze afdeling Innovatie denkt graag mee over diverse oplossingen en vertaalt beleid naar oplossingen in de praktijk.
Bij Riwal willen we het maximale eruit halen, ook al is de toekomst onzeker. Veilig, efficiënt en duurzaam. Het bouwen van morgen!