Aanleg windmolenpark bij de Eemshaven kan doorgaan, maar spanning loopt op binnen provinciale coalitie

25 sep 2024Nieuws, Uncategorized

Na een urenlang debat heeft Provinciale Staten groen licht gegeven voor de aanleg van een windpark van 24 windmolens bij de Eemshaven. Na tien jaar plannen maken dreigde het te sneuvelen door de nieuwe politieke verhoudingen, maar zo ver kwam het niet.
De kwestie snijdt dwars door de coalitie van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang heen. PvdA en ChristenUnie stemden voor de aanleg. BBB stemde tegen en Groninger Belang stemde verdeeld. Twee Statenleden van die partij stemden tegen, fractievoorzitter Erik Bakker stemde wel in.

Direct schorsing na stemming

Waar de stemming op voorhand spannend leek te worden, daar bleek de praktijk anders. 24 Statenleden stemden voor en 19 Statenleden wilden niet verder met het plan. Gelijk na afloop van de stemming vroeg coalitiepartij ChristenUnie om een schorsing van de vergadering. De partij wil zich beraden over de uitkomst van de stemming.

BBB: ‘Kunnen plan niet goedkeuren’

Het debat begon rond drie uur in de middag. Het was de BBB die het spits afbeet en gelijk duidelijke taal sprak: ‘De BBB kan dit plan niet goedkeuren, ondanks de grote druk die op ons is uitgeoefend’, liet Gouke Moes weten. Hij sprak van een politieke keuze die gemaakt moest worden. Als het plan getackeld zou worden dan lag de gang naar de rechter open. Juristen van de provincie voorspelden mogelijke schadeclaims van betrokken partijen.
Volgens gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) ging het debat van woensdag juist niet meer om politieke motieven. ‘De vraag van vandaag is niet of je voor windmolens op land bent. De vraag is niet wat je politieke opvatting is. De vraag is of het college in de afgelopen jaren wel de goede afwegingen heeft gemaakt binnen de gestelde kaders.’ Dat beaamden coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie.
Die beide partijen deden vlak voordat de stemming begon dan ook een oproep naar hun mede-coalitiegenoten. ‘Houd je aan de afspraken die we hebben gemaakt in het hoofdlijnenakkoord.’ Die afspraak is dat al gemaakte plannen rondom windparken, zoals deze in de Eemshaven, doorgang blijven vinden. Nieuwe initiatieven maken geen kans meer.
Gedeputeerde Hamster benadrukte ook dat wanneer het plan van tafel zou worden geveegd het windpark niet van tafel zou zijn. ‘De rechter kan besluiten dat het genomen besluit niet terecht is. Die kan alsnog zeggen dat het plan wordt vastgesteld. Een tegenstem betekent niet dat er sowieso geen park komt’, waarschuwde hij.

Fractie stemt verdeeld

Binnen Groninger Belang is er uiteindelijk dus geen overeenstemming gevonden. Fractievoorzitter en jurist Erik Bakker stemde als enige van de driekoppige fractie in met het plan. ‘Ik ben al wel zover. Ik heb het beeld helder, maar dat geldt niet voor de hele fractie.’
De BBB vroeg zich af of je 10 jaar later nog altijd moet instemmen met een plan dat uit een ander politiek tijdperk stamt. ‘Is het dan echt zo dat wij plannen van 10 jaar oud belangrijker moeten vinden dan nieuwe inzichten? Moeten we dan rigide vasthouden aan oude plannetjes en niet luisteren naar nieuwe zaken zoals gezondheidsschade.’
Uiteindelijk stemden BBB, Partij voor de Dieren, PVV, Forum voor Democratie en twee Statenleden van Groninger Belang tegen het windpark. CDA, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, Volt, D66, PvdA, Partij voor het Noorden en VVD hielpen het plan aan een meerderheid.

Meer nieuws in deze categorie