Skip to main content Skip to footer

Gasunie onderzoekt opslag van CO2 in de Eemshaven

Gasunie en opslagbedrijf Vopak onderzoeken of het mogelijk is een CO2- opslag te bouwen in de Eemshaven. In die opslag kan CO2 van industrieën in Noord-Nederland worden verzameld.
De opslag kan worden gebruikt door bedrijven die CO2 gaan afvangen om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen voldoen. Het plan is om een netwerk van leidingen aan te leggen om de kooldioxide naar de Eemshaven te kunnen transporteren.

Opslag in lege gasvelden

De kooldioxide die wordt opgeslagen kan deels gebruikt worden door bedrijven die het gas nodig hebben in hun productieproces. Wat overblijft zou kunnen worden opgeslagen in lege gasvelden in de Noordzee, waar het gas bijvoorbeeld per schip naar toe kan worden gebracht.
Zoals al eerder bekend werd onderzoekt Gasunie ook de mogelijkheid om een waterstofimportterminal aan te leggen in de Eemshaven. Dat waterstof zou als alternatief kunnen gaan dienen voor gas.

Aangelegd bij LNG-schepen

Beide terminals zouden bij de LNG-terminal in de Eemshaven kunnen worden aangelegd. Die terminal bestaat uit twee schepen waar vloeibaar aardgas (LNG) in wordt gepompt dat met schepen wordt aangevoerd. In de terminal wordt het vloeibare LNG omgezet in gas dat in het netwerk van Gasunie stroomt.

LNG Terminal mogelijk langer in gebruik

De aanvoer van LNG is van groot belang na de sluiting van het Groningen gasveld en het stoppen van invoer van gas uit Rusland.

De terminal in de Eemshaven is sinds 2022 in gebruik. Aanvankelijk was het de bedoeling de terminal tot en met 2027 te gebruiken, maar in de zomer van 2024 kondigden Gasunie en Vopak aan te onderzoeken of de terminal langer in bedrijf kan blijven. Maandag is de fase begonnen waarin marktpartijen duidelijk kunnen maken of ze na 2027 gebruik willen maken van de terminal.

Eind van het jaar meer duidelijkheid

Mogelijk kunnen de huidige schepen blijven liggen, maar het is ook een optie te kiezen voor een andere, grotere, drijvende terminal. Eind van dit jaar moet meer duidelijkheid zijn over zowel de toekomst van de LNG-terminal, als de plannen voor de opslag van CO2 en waterstof.

Over de auteur

Wat we doen

Eemshaven.info is een businessplatform voor ondernemers die geïnteresseerd zijn of deel uitmaken van de ontwikkelingen in en rond de regio Eemsdelta. Wij richten ons hierbij specifiek op de ontwikkelingen in en rond de beide havens in dit gebied.