Plastic recycler Uppact bouwt nieuwe ‘UnWaste fabriek’ in Delfzijl
bron: Eemskrant.nl
Uppact, the UnWaste Company
Jaarlijks 4000 ton plastic afval verwerken tot waardevolle bouw- en constructiematerialen. Dat is wat Uppact | the UnWaste Company gaat doen, nu de financiering rond is voor het hele project.
De NOM en het Groninger Groeifonds (GGF) treden toe als aandeelhouders en het Polestar Capital Circular Debt Fund verschaft een lening. Samen met de eerder verkregen JTF-subsidie is het kapitaal daarmee opgehaald om de eerste lijn in de DEMO-fabriek medio volgend jaar in Farmsum op te starten.
Deze speelt een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie, waarbij afvalstromen door recycling en hergebruik omgezet worden in nuttige en bij voorkeur circulair ontworpen producten voor de regionale markt.
Een volledige productielijn in het Chemport Innovation Center
De scale-up van Jan Jaap Folmer en Michel Walstock kan iets bijzonders: ongewassen, ongesorteerde en ongeshredderde stromen gemengd plastic en textiel afval verwerken tot robuuste palen, planken en balken.
Dat laat de Unwastor – zo noemt UPPACT de door Plastech Recycling in Australië ontwikkelde machine – al zien in de hal van maritiem-afvalinzamelaar Bek & Verburg in de Eemshaven. Nu is het tijd voor de volgende stap: een volledige productielijn in het Chemport Innovation Center (CIC) in Farmsum.
Met de financiering op zak waren Folmer en Walstock afgelopen week in Australië om de Plastech Mixer-Melter te inspecteren voordat deze klaargemaakt wordt om naar Nederland verscheept te worden.
Impact
Emma Schakel, investment manager van het Groninger Groeifonds: ,,Uppact past naadloos bij onze doelstellingen. We willen op het gebied van groene chemie de regio versterken. Dat is precies wat Uppact kan doen: recyclen en er ook nog een winstgevend model van maken. Zo creëer je de meeste impact.’’
En daar is ook de NOM graag onderdeel van, zegt investment manager van de NOM, Sytze Hellinga: ,,Wij zien de potentie, niet alleen in het proces, maar ook in het team. De afgelopen jaren is al bewezen dat wat Uppact wil, ook kan. We gaan nu samen verder bekijken hoe mooi en impactvol de toekomst gaat worden.’’
Jan-Willem König, CEO van Polestar Capital: ,,Juist het feit dat Uppact plastic afval kan verwerken dat bij mechanische recyclaars uitgesorteerd wordt, maakt de technologie aanvullend op de bestaande recycling van plastic. Daarmee dragen ze bij aan meer circulariteit in de plasticketen, een doel dat zowel Uppact als wij delen. Wij zijn dan ook blij dat onze lening dat mede mogelijk maakt.”
Belangrijke stap richting een duurzame toekomst.
“Wij zijn zeer verheugd deze belangrijke stap te zetten in de richting van een duurzame toekomst,” voegt Folmer toe. “Met de steun van deze investeerders en partners kijken we er naar uit om bij te dragen aan de opbouw van een circulaire toekomst.”
Over Uppact
UPPACT | the UnWaste Company verwacht jaarlijks met deze eerste DEMO-fabriek 4000 ton aan plastic en textielafval uit de afvalstroom te halen en verbranding daarvan te voorkomen. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van de afhankelijkheid van primaire grondstoben, maar ook bij het verminderen van de CO2-uitstoot.
UPPACT is van plan om verder op te schalen in Noord-Nederland en om meerdere soortgelijke faciliteiten in Nederland en Noordwest Europa op te zetten. Deze aanpak sluit naadloos aan bij de doelstelling van zowel Nederlands als Europees beleid om de circulaire economie te bevorderen en plastic afval zoveel mogelijk te recyclen en hergebruiken.
Over de auteur
Wat we doen
Eemshaven.info is een businessplatform voor ondernemers die geïnteresseerd zijn of deel uitmaken van de ontwikkelingen in en rond de regio Eemsdelta. Wij richten ons hierbij specifiek op de ontwikkelingen in en rond de beide havens in dit gebied.