5Groningen gaat gewoon door

15 mrt 2018Nieuws

5Groningen gaat gewoon door met het testen van 5G projecten in Noord-Groningen. Gisteren werd een motie ingediend door de kamerleden Paternotte (D66) en Weverling (VVD) die de regering verzoeken nog dit jaar het spectrumbeleid aan te passen, zodat 5Groningen toegang krijgt om te experimenteren met mobiele communicatie op de 3.5GHz-band. Deze motie werd ontraden door staatssecretaris Keijzer vanwege storing die optreedt op de activiteiten van Defensie in Burum. Er zijn echter andere frequenties beschikbaar waar wel op getest kan worden met 5G.

De ideale frequentie voor het testen van 5G is 3.5GHz-band, omdat Europa dat als dé standaard frequentie heeft voorgesteld en andere Europese landen hier al op testen. “De uitspraak van de staatssecretaris is daarom teleurstellend voor de provincie Groningen, maar ook slecht voor de positie van Nederland als koploper op het gebied van 5G”, aldus Marco Smit, bestuurder Economic Board Groningen. “Tientallen Groningse bedrijven hebben al plannen ingediend om hun innovaties te testen met 5G en daar willen we mee door.” 5Groningen is door Economic Board Groningen gestart mede op voordracht van het Ministerie van EZK als één van de compenserende maatregelen voor aardbevingen in Noord-Groningen. 5Groningen wil hier graag de dialoog over aangaan met het Ministerie van EZK in de zoektocht naar oplossingen.

Om de maximale snelheid van 5G te testen is 3.5GHz-band nodig. Met name de pilots die hoge bandbreedtes vergen kunnen niet op volledige snelheid worden getest op de wél beschikbare 5G frequenties (700 MHz en 26 GHz). Niet alle 5G mogelijkheden worden door dit besluit geblokkeerd. Er kan nog steeds volop getest worden met Internet of Things (IoT), laag energieverbruik en snelle reactietijden. Ook de komende tijd zal er volop getest worden, tientallen pilots zijn in opstart met indrukwekkende innovaties in allerlei sectoren.

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Zowel BioBTX als DBG Bio Energy willen een nieuwe fabriek op Chemiepark II bouwen. Beide fabrieken richten zich op het verwerken van afval, dat nu nog verbrand wordt, tot hoogwaardiger grondstoffen. Ze samen leveren zo’n 100 arbeidsplaatsen op. Het bedrijf BioBTX wil...

Lees meer