Baggeraar uit Delfzijl haalt Duitse order van 60 miljoen euro binnen

9 sep 2019Nieuws

Baggeraar Heuvelman Ibis in Delfzijl heeft in Duitsland een grote order binnengehaald ter waarde van zestig miljoen euro. Het werk omvat onder meer de verdieping van de Elbe in de buurt van Hamburg.

 

Heuvelman Ibis is gespecialiseerd in baggerwerken, kust- en oeverwerken en staalbouw. Het werk in de Elbe bestaat uit twee delen: het verdiepen van de rivier en het bouwen van een onderwaterdam. Vervolgens wordt achter die dam 1,2 miljoen baggerspecie gestort, waardoor kwelders ontstaan.

‘Alle handjes komen uit de Eemsmondregio’

De opdrachtgever voor de miljoenenklus is Wasserstrassen und Schifffahrtsamt Hamburg, een equivalent van het Nederlandse Rijkswaterstaat. Het project neemt twee jaar in beslag. ,,Dat betekent dat vier van onze schepen twee jaar lang gedurende twaalf uur per dag en zeven dagen per week in touw zijn. Een mooie impuls voor de werkgelegenheid in de regio Delfzijl, want alle ‘handjes’ komen hier vandaan. De kraanmachinisten, schippers, de lassers, allemaal uit de Eemsmondregio. Dat geldt ook voor onze staalbouw in Farmsum”, zegt Martijn Heuvelman, technisch directeur van het bedrijf.

‘Het bouwen van onderwaterdammen is echt onze expertise’

Heuvelman Ibis heeft met het binnenhalen van deze opdracht bij de Europese aanbesteding grote spelers in de baggerwereld, zoals Boskalis, achter zich gelaten. ,,Dat is uiteraard een kwestie van prijs, maar ook van het plan dat bij de inschrijving wordt ingediend. Dit is echt onze expertise. Het bouwen van onderwaterdammen en het omgaan met steenbestorting in de waterbouw. Voor dezelfde opdrachtgever hadden we eerder al een soortgelijk werk uitgevoerd, maar dan kleiner. Ze wilden ons ook graag voor het grote project dat nu voor de deur staat. Dat is dus gelukt”, vertelt Heuvelman.

Aan de Duitse Oostzeekust wacht nog een klus

Ook aan de Duitse Oostzeekust staat nog een klus voor het Delfzijlster bedrijf op stapel. In de Duitse plaats Koserow wordt een wandelpier vervangen, een klus van zeven miljoen euro. ,,Bij de aanbesteding waren we als laatste in de race. Binnen tien dagen zullen we officieel weten of het ons gegund is. Het project omvat het slopen van de oude pier en de bouw van een nieuwe pier. Deze zal eind volgend jaar klaar zijn. De pier is een van de toeristische attracties van Koserow”, legt Heuvelman uit.

Het bedrijf Heuvelman Ibis is in de loop van de jaren een steeds grotere partij in de bagger- en waterbouw geworden. Oprichter Arie Heuvelman kwam in 1975 met een schip van Krimpen aan de IJssel naar Delfzijl om mee te werken aan het Zeehavenkanaal en is er nooit meer weggegaan. Wat ooit begon met één baggerschip, is uitgegroeid tot een breed georiënteerde waterbouwonderneming met ruim honderd medewerkers in binnen- en buitenland. Duitse opdrachtgevers zorgen voor ruim eenderde van de omzet van Heuvelman Ibis.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie