Datacentrum Google geopend in Eemshaven

7 dec 2016Nieuws

De komst van een nieuw datacentrum van Google in de Eemshaven leidt tot meer bedrijvigheid in de regio Groningen, verwacht minister Kamp van Economische Zaken. Vandaag werd het datacentrum geopend in het bijzijn van de minister.

“Dit toont aan dat deze regio internationale ict- en internetbedrijven veel te bieden heeft”, zei Kamp. Volgens hem worden er met nog tien tot twintig bedrijven gesprekken gevoerd over een eventuele komst naar de Eemshaven.

In het datacentrum staan computers waarop Google clouddiensten draait. Consumenten en bedrijven bewaren steeds vaker documenten in de cloud, in plaats van op de harde schijf van hun eigen computer. De vestiging van Google levert zo’n 200 directe banen op en 400 banen bij toeleveranciers in de omgeving, is de verwachting.

Windpark

Het is het vierde datacentrum van Google in Europa, maar het eerste ter wereld dat vanaf de start volledig draait op duurzame energie. De energie komt uit een windpark in het nabijgelegen Delfzijl.

Het Amerikaanse bedrijf koos niet alleen voor de Eemshaven vanwege dat windpark, maar ook vanwege “de beschikbaarheid van een groot stuk land, een elektriciteitsnetwerk met een hoge capaciteit, de beschikbaarheid van water voor de koeling en uiterst snelle glasvezelverbindingen”, aldus een woordvoerder.

Google zat al in de Eemshaven, maar huurde ruimte in een bestaand datacentrum. Onlangs werd bekend dat het Openbaar Ministerie een lokale vastgoedondernemer ervan verdenkt dat hij een Google-directeur enkele jaren geleden smeergeld heeft betaald om de ruimte uit te breiden. Die uitbreiding kwam er niet, omdat Google een eigen centrum besloot te bouwen.

Bron: NOS.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer