GROEIfonds steunt kansrijk COOLBACK Company met financiering

21 nov 2018Nieuws

Met een investering door het GROEIfonds (Groninger Economisch Investeringsfonds) van Economic Board Groningen (EBG) begint het bedrijf COOLBACK Company een productie- en R&D-vestiging op het bedrijventerrein Gouden Driehoek in Zuidbroek. COOLBACK Company gaat er speciale frames voor zonnepanelen maken en verder ontwikkelen.
 
COOLBACK Company werkt sinds 2012 aan technieken om zonnepanelen te verbeteren. Recent is de onderneming erin geslaagd de stroomopbrengst van zonnepanelen met tot vijf procent te verhogen door de koeling van panelen aan de achterzijde te verbeteren. Zonnepanelen die warm worden werken minder efficiënt en verliezen daardoor een deel van hun opbrengst.

Gepatenteerd product
In Zuidbroek gaat COOLBACK Company de in eigen huis ontwikkelde en gepatenteerde frames voor panelen produceren. Zuidbroek kwam als vestigingslocatie in beeld nadat toenmalig minister Henk Kamp directeur Simon Meijer van COOLBACK Company tijdens een handelsmissie in Israël attendeerde op de mogelijkheden in Groningen. Economic Board Groningen (EBG) ondersteunde COOLBACK Company bij de keuze voor Noord-Groningen.
 
Goede logistiek
Om meerdere redenen koos COOLBACK Company voor Zuidbroek, zegt directeur Meijer: ‘De regio heeft nog een vrij breed aanbod van technisch geschoold personeel en van medewerkers voor onze ontwikkelafdeling. Ook de nabijheid van de railterminal in Veendam speelde mee. Een goede logistiek is uit kostenoogpunt voor COOLBACK Company van doorslaggevend belang.’ Voor een goed beeld van de beschikbaarheid van specifiek personeel heeft bureau Eemsdelta EZ een scan gemaakt van de arbeidsmarkt. Het aantal van circa tien banen in de beginfase van COOLBACK Company kan volgens directeur Meijer snel groeien.
 
Bereidheid kansen te zien
De hulp en advisering door EBG bij het zoeken naar een geschikte locatie en de beschikbaarheid van financieringshulp van GROEIfonds maakten dat COOLBACK Company besliste Zuidboek als locatie voor de fabriek aan te wijzen. ’De Economic Board toonde bereidheid kansen te zien in onze onderneming’, zegt Meijer hierover.
 
Potentie bevestigd
Een onafhankelijke technische en financiële analyse bevestigde de potentie van COOLBACK Company, zegt bestuurslid Marco Smit van Economic Board. Hij is zeer verheugd over de vestiging van het innovatieve bedrijf. ’De fabriek levert niet alleen banen op. Het product van COOLBACK Company sluit ook perfect aan op de ambities van de regio in de energietransitie. Groningen laat met de komst van het bedrijf opnieuw zien in Nederland hierin voorop te lopen.’
 
Goed onderbouwd initiatief
De investering van enkele miljoenen in de fabriek en de assemblagelijn wordt gefinancierd door GROEIfonds, Rabobank en de ondernemers zelf. ‘We zagen vrij snel dat het een  interessant en goed onderbouwd initiatief is’, licht investeringsmanager Sytze Hellinga van GROEIfonds toe. ‘We hebben er volop vertrouwen in dat COOLBACK Company de claims die het maakt over de prestaties van het product ook waar maakt.’
 
Goede kansen op de markt
Directeur Meijer schat de marktkansen van zijn product hoog in. ‘De positieve resultaten van onze eigen testen zijn door certificeringsbureaus getoetst en bevestigd’. Afzet van een eerste reeks productieseries is via intentieverklaringen van afnemers in Zuid-Europese landen en in het Midden-Oosten gezekerd. COOLBACK Company verwacht over enkele maanden met de productie te starten.
 
Voorsprong
De verbeterde efficiëntie van panelen levert vooral veel op in zeer zonnige streken waar de temperatuur van panelen dus sterk kan oplopen. Zuid-Europa, Noord-Afrika en het nabije Oosten zijn daarom volgens Meijer kansrijke markten voor COOLBACK Company. Op termijn ziet Meijer ook China en het Verre Oosten als afzetgebied. Het bedrijf denkt dankzij de voorsprong in ontwikkeling en slimme productie- en materiaalkeuzes de concurrentie voor te kunnen blijven.

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer