Havens hebben door haar maatschappelijke rol een belangrijke taak. Die blijft Groningen Seaports in dit coronatijdperk zo goed mogelijk vervullen met de bedrijven in de havens, onze partners en natuurlijk met onze eigen mensen. Een van die mensen is havenmeester Pieter van der Wal die deze belangrijke functie sinds september 2018 uitvoert. Hij probeert met zijn nautisch team de havens onder deze lastige omstandigheden optimaal te laten blijven functioneren.
Wat doet het Nautisch Service Centrum (NSC)?
“Het Nautisch Service Centrum bestaat uit vijftien personen, inclusief havenmeester. Wij zijn verantwoordelijk voor het vlot, veilig en beveiligd afhandelen van het scheepvaartverkeer en alles wat er verder in de havens van Delfzijl en Eemshaven speelt. Dan heb ik het dus over de verkeersbegeleiding, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, maar ook operations. Dus alle voorkomende vragen en ligplaatsindeling van schepen. De verkeersbegeleiders werken tijdens deze crisis per wacht afwisselend in Delfzijl of in de Eemshaven, waar wij een uitwijk(nood)locatie hebben. Die komt in deze tijd goed van pas. Dit betekent dat er geen fysiek contact of wachtoverdracht is, zodat bij een eventuele besmetting van een van de verkeersbegeleiders niet de hele ploeg aangestoken kan worden. Operations werkt vanaf huis en minimaal twee keer per dag hebben we een teamoverleg. De collega’s die zich bezig houden met de afhandeling van facturaties en onze nautische softwarespecialist werken ook vanuit thuis. Via videobellen zijn zij nu met verkeersbegeleiders, die geen dienst hebben, bezig om ons nieuwe haveninformatieverwerking systeem te testen, zodat we deze in mei kunnen uitrollen. Uiteraard doen we verder nog de fysieke rondes met de auto door het beheersgebied.”
Wat is er veranderd aan de werkwijze sinds de coronacrisis?
“Veranderd is vooral het draaien van afwisselde diensten op twee locaties: Delfzijl en Eemshaven. De wachtoverdracht en de interactie met de rest van het kantoor gebeurt nu via mail, apps en videobellen, daar waar men in het verleden elkaar snel kon vinden door even langs te lopen. En waar we gewend waren om van 07.00 uur tot 22.00 uur met twee personen in de werkruimte van het NSC te zitten, werkt de verkeersbegeleider daar nu alleen. Dat betekent automatisch dat hij of zij het drukker heeft, omdat alles alleen moet worden verwerkt. Operations en de nautische staf zijn vanaf het begin nauw betrokken geweest met het feit dat er schepen met bemanningsleden die besmet zouden kunnen zijn met corona, naar de haven konden komen. We hebben protocollen moeten maken en daar waar er al protocollen waren, hebben we deze moeten bijschaven omdat het in dit geval om een specifiek ziektebeeld gaat. Dit betekent dat we veel in overleg zijn met de GGD, de Veiligheidsregio, Douane, Koninklijke Marechaussee, het Loodswezen, agentschappen, bootlieden, sleepdiensten et cetera. Uiteraard informeren we ook de gemeentes Delfzijl en Het Hogeland en onze eigen directie.”
Hoe zien jouw dagelijkse werkzaamheden er uit?
“Ik ben dagelijks optimaal bereik- en beschikbaar voor zowel onze interne als externe klanten. Als een soort kapitein op het schip zeg maar. Ik beschik over twee telefoons, een computer en een laptop en kan zodoende snel schakelen. Om 09.00 uur is de eerste onlinevergadering met operations. Daarna werk ik de mailbox bij – een haven gaat namelijk 24 uur per dag door – en beantwoord ik, samen met operations, vragen aangaande schepen die de haven willen binnenkomen en bijvoorbeeld heel groot zijn of een bijzondere lading hebben. Verder onderhoud ik, net als anders, contact met agentschappen, cargadoors en sleepdiensten. Ook beantwoord ik klantvragen en heb ik regelmatig overleg met andere zeehavens om informatie uit te wisselen om ons te houden aan generieke regels in Nederlands havens. Het is in deze tijden juist belangrijk dat we allemaal dezelfde richting op werken en dat er eenheid in handelen is, vandaar dat ik ook regelmatig overleg heb met andere teamleiders binnen het bedrijf. Vervolgens komen daar de dagelijkse werkzaamheden bij die er altijd al waren. Denk daarbij aan contact met klanten over een upgrade van een steiger. Als een bijzonder groot schip mogelijk naar de Eemshaven wil komen, dan kan dat alleen met afstemming van andere havenpartijen – zoals Loodswezen – besloten worden. Wet- en regelgeving is ook aan verandering onderhevig en daar moeten we ook de nodige aandacht aan geven. De normale vergaderingen lopen natuurlijk ook door, uiteraard gebeurt dat eveneens via videobellen. Dat lijkt makkelijk, omdat je niet met reistijd zit, maar jullie kunnen je allemaal voorstellen dat zoiets toch inspannend kan zijn.”
Hoe gaan jullie om met de coronamaatregelen?
“Ik denk zoals iedereen tegenwoordig. Het is de nieuwe werkelijkheid en we moeten meedoen, of we nou willen of niet. Mijn afdeling heeft zich vanaf het begin heel constructief opgesteld en men begrijpt ook dat we maatregelen moeten nemen om de scheepvaart 24 uur per dag, 7 dagen per week, te blijven bedienen. Het is toch een levensader voor de omgeving en bedrijven. Bijna iedereen die werkzaam is binnen het NSC komt uit de scheepvaart en dus zijn ze al gewend om zelfstandig te werken. Daarbij kunnen ze zich snel aanpassen aan de situatie. Belangrijk is dat we goed in contact blijven met elkaar: als afdeling en ook als afdeling met andere afdelingen binnen Groningen Seaports, maar ook met het bedrijfsleven en andere havens. We werken allemaal in de haven en alles wat we bedenken, moet ook uitvoerbaar zijn en draagkracht hebben, of uit te leggen zijn.”
Hoe houden jullie de havens draaiende?
“Door als team te werken. En dan niet als afdeling alleen, maar vooral ook mét andere afdelingen. Of het nu gaat om technische zaken in de haven (Port Technology) of met klantcontact en vragen via onze afdeling Sales & Support, wij werken als één Groningen Seaports en niet zozeer als afzonderlijke afdelingen. Daar zit ook de kracht van dit bedrijf: we doen het met z’n allen en iedereen is daarin belangrijk. En ‘de havens’ is natuurlijk meer dan alleen Groningen Seaports. Iedere discipline in de haven heeft zijn eigen dynamiek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Loodsen: zij zijn degenen die als eerste aan boord gaan van een zeeschip. Zij willen en moeten er op kunnen vertrouwen dat het agentschap van het schip de juiste documenten met betrekking tot de gezondheid van de bemanning met de havenautoriteit heeft gedeeld en dat wij dat weer met hen delen. Het antwoord op de vraag ‘hoe houden jullie de havens draaiende?’, is dus door contact met iedereen te houden en vooral ook informatie te blijven delen met elkaar.”
Wat zijn de grootste uitdagingen?
“Om samen met de omgeving – dus bedrijven en andere overheden – er voor te zorgen dat wij allemaal kunnen blijven functioneren hier in Noord-Nederland. Ook het contact houden met mijn collegae is belangrijk en aandacht blijven houden voor de mensen achter het werk. We willen net zo goed als voor de corona-uitbraak werken, maar eigenlijk toch continu verbeteren en het werkbaar houden.”