Holland Malt opent ‘s werelds eerste emissievrije mouterij in de Eemshaven

21 mrt 2024Nieuws

14 maart 2024 opende Holland Malt officieel ’s werelds eerste emissievrije mouterij. Met deze stap gaat de mouterij in de Eemshaven volledig van het gas af. Door het letterlijk overhalen van de hendel door CEO Jos Jennissen en Groningse Gedeputeerde Klimaat, Energie, Water & Mobiliteit Johan Hamster, werd de emissievrije mouterij een feit. Met het volledig dichtdraaien van de gaskraan gaat Holland Malt van een gasverbruik van 18 miljoen m³ en een CO₂-uitstoot van circa 33.000 ton naar absoluut 0.

Een toost op een duurzame toekomst
De opening van de emissievrije mouterij werd gevierd met internationale relaties van over de hele wereld. Namens Groningen Seaports waren CEO Cas König en CFO Harold Sanders aanwezig. Tijdens de opening vertelde Jos Jennissen, CEO van Holland Malt: “Een project als deze vraagt om samenwerking, met de industrie, overheden, machinebouwers, klanten en leveranciers. Daarom wilden we samen met hen deze mijlpaal in onze energietransitie vieren en toosten op een duurzame toekomst. Daarnaast hopen we met ons voorbeeld een zaadje te planten voor de wereldwijde industrie. Het kan!”

Dat ziet ook Johan Hamster, Groningse Gedeputeerde onder andere voor Klimaat & Energie: “Als provincie stimuleren we verduurzaming van de Eemshaven. We zijn dan ook trots dat Holland Malt, als eerste emissievrije mouterij ter wereld, hier is gevestigd. Het is een inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers!”

Warmtepompen
Door een nieuw, innovatief warmtesysteem maakt Holland Malt voor haar moutproces niet langer gebruik van fossiele brandstoffen, biomassa of andere energiebronnen die voor schadelijke uitstoot zorgen. “De totale capaciteit van onze warmtepompen maakt dat dit het grootste warmtepomp project is in Nederland. Als je het vergelijkt met je koelkast thuis, is het totale systeem gelijk aan ongeveer 300.000 koelkasten” aldus Jennissen. De samenwerking met Windpark Oostzeedijk, die in februari werd aangekondigd, zorgt ervoor dat de warmtepompen volledig worden voorzien van 100% duurzame windenergie. Bekijk de video om een indruk te krijgen van de emissievrije mouterij.

Over Holland Malt
Holland Malt is een onafhankelijke internationaal opererende mouterij. Als familiebedrijf met een lange en rijke geschiedenis, produceert Holland Malt al meer dan 100 jaar mout voor brouwers en distilleerders over de hele wereld. Altijd met de focus op mout van hoge kwaliteit, hoogwaardige klantenservice en duurzaamheid. Ze heeft twee mouterijen in Nederland, in Lieshout en Eemshaven, met directe toegang tot alle belangrijke brouwgerstgebieden in Europa en excellente mogelijkheden voor export. Holland Malt produceert jaarlijks ruim 400.000 ton mout. Eind 2021 kondigde de mouterij aan ’s werelds eerste emissievrije mouterij te bouwen in Eemshaven. Begin 2024 opende het bedrijf de emissievrije mouterij en is de mouterij in Eemshaven volledig van het gas af.

 

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer