HyCarb wil fabriek voor groene waterstof bouwen

18 feb 2023Nieuws

In de fabriek wil het bedrijf groene waterstof maken van afvalhout en bermgras. HyCarb is de naam van de ontwikkelings-BV die is opgericht door Torrgas uit Amsterdam. De NOM werkt de plannen samen met het bedrijf verder uit, zo meldt de ontwikkelingsmaatschappij. Het gaat om een investering van tachtig tot honderd miljoen euro.

Het waterstof wordt gemaakt uit syngas wat weer ontstaat door torrefactie (verhitten zonder zuurstof) en vergassing van het afvalhout. Dit syngas, wat vooral uit waterstof en koolmonoxide bestaat, wordt vervolgens met stoom behandeld om nog meer groene waterstof te produceren. Daarnaast wordt biochar geproduceerd, wat volgens de NOM het geheel CO2-negatief maakt. Het bedrijf denkt er zo’n 300.000 ton CO2 per jaar mee te kunnen besparen. De methodiek is al uitgeprobeerd in verschillende demonstratiefabrieken, in samenwerking met Gasunie.

De fabriek moet binnen enkele jaren klaar zijn voor productie. In de komende fase wordt gestart met de vergunningsaanvragen, de engineering, de samenstelling van het team en de aankoop van de grond. Het doel is om uiteindelijk 15.000 ton groene waterstof te produceren waar in de omgeving veel vraag naar is. De fabriek zal dan voor zo’n 25 banen zorgen.

 

Bron: SBE

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer