Netbeheerders hebben honderden vacatures in het Noorden

17 nov 2020Nieuws

Schreeuw om personeel

Netbeheerders Tennet, Liander en Enexis zoeken honderden medewerkers in Groningen, Drenthe en Friesland. De komende tien jaar investeren ze voor ruim twee miljard euro in het elektriciteitsnetwerk in het Noorden.

De exacte aantallen per provincie zijn niet exact aan te geven, maar de drie netbeheerders hebben een paar honderd vacatures samen. De behoefte aan personeel in heel Nederland is nog vele malen groter. Alleen TenneT al, verantwoordelijk voor de hoogspanningsverbindingen in ons land, zoekt de komende drie jaar in totaal 450 technici. In Duitsland, waar het bedrijf ook projecten heeft, zijn nog eens 550 vacatures.

Het tekort aan technisch personeel in Nederland is al jaren schrijnend. De netbeheerders lopen daar nu tegenaan. In de drie noordelijke provincies worden de komende jaren op tientallen locaties hoog-, midden- en laagspanningstations aangepast of uitgebreid, alsmede een aantal elektriciteitstrajecten. Een gevolg van het snel toenemende aanbod aan wind- en zonneparken en de groei van de Eemshaven als energieknooppunt.

De schreeuw om personeel staat bijna haaks op de oproep van vakbond CNV vorige week om tientallen miljoenen in de noordelijke economie te steken omdat Groningen, Friesland en Drenthe onevenredig hard worden getroffen en het banenverlies in de regio hard oploopt.

Jorrit de Jong, woordvoerder van TenneT: ,,Het is voor ons echter een uitdaging om aan personeel te komen. We zoeken mensen met een elektrotechnische achtergrond op mbo- en hbo-niveau. De hele technische sector werkt er ook hard aan om het gat te vullen. We zoeken bijvoorbeeld de bedrijven op die personeel moeten ontslaan als gevolg van de coronacrisis. Die kunnen wellicht bij ons aan het werk na een omscholing. Daarvoor hebben we een mbo traineeship in de hoogspanning ontwikkeld. Een recent voorbeeld is een lichttechnicus, die op festivals en evenementen werkte en nu een tweejarige opleiding bij ons volgt tot hoogspanningstechnicus.’’

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Bouw bedrijfsverzamelgebouw Eemshaven van start

Bouw bedrijfsverzamelgebouw Eemshaven van start

Start bouw het 67.000 vierkante meter grote bedrijfsverzamelgebouw van het Zwitserse Necron in de Eemshaven is een feit Aan de Borkumweg in de Eemshaven gaat de Zwitserse projectontwikkelaar, Necron Group AG (‘Necron’) het grondwerk starten voor de bouw van een...

Lees meer