TenneT opent opslag voor Mega Kabels in Eemshaven

2 feb 2016Nieuws

Vandaag neemt TenneT een speciale kabelopslagruimte in gebruik in Eemshaven. In het pand van 2.309 m2 vloeroppervlakte kan in totaal 4.600 ton aan hoogspanningskabels worden opgeborgen. Het gaat om kabels met een diameter tussen de 10 en 24 centimeter, en een gewicht variërend tussen de dertig en honderd kilo per meter. De enorme kabels zijn nodig voor TenneT's verbindingen op zee waarmee offshore windparken worden aangesloten op het landnet en offshore gelijkstroomverbingen zoals de NorNed kabel tussen Nederland en Noorwegen en  de COBRA kabel tussen Nederland en Denemarken.
Draaitafels in Eemshaven

In de opslagruimte bevinden zich twee enorme 'draaitafels' waar de kabels in opgerold worden. Elk zijn ze onderverdeeld in zes secties. Hierdoor kunnen er twaalf verschillende kabelsystemen tegelijk worden opgeslagen van totaal 2.300 ton per draaitafel. De ligging in de Eemshaven is ideaal. Schepen kunnen voor de opslag aanmeren waarna de kabels makkelijk op of van het schip gehaald kunnen worden. Daarnaast is het in de buurt van het NorNed converterstation en het geplande station voor de COBRA kabel.

 

Eerdere plannen voor een offshore maintenance center (OMC) in het Noorden van het land zijn voorlopig van de baan. Het OMC zou in eerste instantie als uitvalsbasis fungeren voor personeel belast met onderhoudswerk aan de transformatorplatforms en verbindingen ten behoeve van Duitse en -later- Nederlandse offshore windparken boven de Waddenzee. Nu er voorlopig geen nieuwe offshore windparken boven de Waddenzee gepland staan, is een OMC in het Noorden niet nodig. Het onderhoudspersoneel voor TenneT's offshore projecten heeft op dit moment  ook geen werkplek op het vaste land nodig aangezien zij voornamelijk vanuit en op de offshore platforms hun werk zullen doen.

 

 

Bron: Tennet.eu

Meer nieuws in deze categorie

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Verslag golftoernooi 29 juni 2022

Op woensdag 29 juni werd op het terrein van Golfclub Duurswold het jaarlijkse Eemsdelta Open Golftoernooi georganiseerd. Het was wederom een prachtige dag, vol met oude en nieuwe contacten en waarbij het weer ons wederom niet in de steek liet. De wedstrijd (gespeeld...

Lees meer
Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Evenement ‘Vaart maken met internationalisering’

Graag nodigen we jou uit om op maandag 27 juni op een unieke locatie in de Eemshaven deel te nemen aan ons evenement ‘Vaart maken met internationalisering’. Op de net geopende Romantika van Holland Norway Lines nemen we jou een middag mee in de wereld van...

Lees meer