Vastgoedman vervolgd in smeergeldaffaire rond Google datacenter in de Eemshaven

24 nov 2016Nieuws

De vestiging van het Google datacenter in de Eemshaven zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) tot stand zijn gekomen met betaling van smeergeld. Justitie vervolgt voormalig vastgoedtycoon Rudy Stroink voor het omkopen van een directeur van het Amerikaanse technologiebedrijf er zou 1,7 miljoen euro betaald zijn om het datacenter naar de Eemshaven te halen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Stroink zou met zijn toenmalige vastgoedbedrijf TCN  geld hebben betaald aan een onderhandelaar van Google.  Maandag moet Stroink voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ook zijn vrouw is opgeroepen. Het echtpaar wordt verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Belasting ontduiking en steekpenningen

De zaak kwam aan het rollen nadat Google-directeur Simon Tusha schuld bekende voor een Amerikaanse rechtbank vanwege het ontduiken van inkomstenbelasting over steekpenningen die hij zou hebben ontvangen. Het Nederlandse strafrechtelijke corruptieonderzoek met de codenaam Delta merkt de Google-directeur, onderhandelaar, ook aan als lid van deze criminele organisatie. Tusha was de verantwoordelijke onderhandelaar voor de wereldwijde locatiekeuze van nieuwe datacentra van Google.

De betalingen van TCN aan Tusha vonden plaats in de periode juli 2008 tot en met maart 2010. In die tijd was Stroink directeur en eigenaar van het vastgoedbedrijf. In 2012 ging het bedrijf failliet met een schuld van 186 miljoen euro.

Ook de twee dochterondernemingen van de vroeger omvangrijke TCN Groep worden door Justitie als beschouwd als verdachte in deze corruptie-affaire. Het gaat om TCN SIG Telehousing in Eemshaven en TCN SIG Telehousing exploitatie in Groningen.

Het datacentrum wordt op 6 december officieel geopend door Minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer