Vastgoedman vervolgd in smeergeldaffaire rond Google datacenter in de Eemshaven

24 nov 2016Nieuws

De vestiging van het Google datacenter in de Eemshaven zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) tot stand zijn gekomen met betaling van smeergeld. Justitie vervolgt voormalig vastgoedtycoon Rudy Stroink voor het omkopen van een directeur van het Amerikaanse technologiebedrijf er zou 1,7 miljoen euro betaald zijn om het datacenter naar de Eemshaven te halen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Stroink zou met zijn toenmalige vastgoedbedrijf TCN  geld hebben betaald aan een onderhandelaar van Google.  Maandag moet Stroink voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Ook zijn vrouw is opgeroepen. Het echtpaar wordt verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Belasting ontduiking en steekpenningen

De zaak kwam aan het rollen nadat Google-directeur Simon Tusha schuld bekende voor een Amerikaanse rechtbank vanwege het ontduiken van inkomstenbelasting over steekpenningen die hij zou hebben ontvangen. Het Nederlandse strafrechtelijke corruptieonderzoek met de codenaam Delta merkt de Google-directeur, onderhandelaar, ook aan als lid van deze criminele organisatie. Tusha was de verantwoordelijke onderhandelaar voor de wereldwijde locatiekeuze van nieuwe datacentra van Google.

De betalingen van TCN aan Tusha vonden plaats in de periode juli 2008 tot en met maart 2010. In die tijd was Stroink directeur en eigenaar van het vastgoedbedrijf. In 2012 ging het bedrijf failliet met een schuld van 186 miljoen euro.

Ook de twee dochterondernemingen van de vroeger omvangrijke TCN Groep worden door Justitie als beschouwd als verdachte in deze corruptie-affaire. Het gaat om TCN SIG Telehousing in Eemshaven en TCN SIG Telehousing exploitatie in Groningen.

Het datacentrum wordt op 6 december officieel geopend door Minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer