Netwerkbijeenkomst 17 november 2016

4 nov 2016Bijeenkomsten, Eemshaven

Genodigden hebben inmiddels de uitnodiging ontvangen voor de netwerkbijeenkomst van 17 november a.s.

Het onderwerp is: Dijkverbeteringsproject Eemshaven – Delfzijl

Het wordt vrijwel zeker de eerste dijk in Europa en misschien zelfs in de gehele wereld, die aardbevingsbestendig is. De bijna 12 kilometer lange zeewering tussen de Eemshaven en Delfzijl. De dijk voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en wordt zowel aan de zee-als landzijde versterkt. De dijk wordt verbreed en verhoogt. Nadat experts uit de gehele wereld zich over de problematiek hadden gebogen is besloten de dijk met damwanden aardbevingsbestendig te maken. Onlangs werd bekend dat Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV, die de combinatie Ommelanderdiek hebben opgericht, deze mega klus gaan uitvoeren. Totale kosten 172 miljoen.
De dijkverbetering staat niet op zichzelf. Tegelijk wordt een aantal deelprojecten uitgevoerd. Er is inmiddels begonnen met de aanleg van het Waterfront Delfzijl-Marconi. De dijk in de buurt van het Eemshotel wordt verlegd en er ontstaat een nieuw 2 hectare groot strand. Ook worden er nieuwe dijkconcepten toegepast. Bijvoorbeeld de aanleg van een dubbele dijk die niet alleen de veiligheid verbetert maar ook goed is voor de natuur, innovatie in de landbouw en recreatie en de aanleg van een broedeiland voor vogels.
De combinatie Ommelanderdiek begint volgende maand met de versteviging van de onderzijde van de dijk aan de zeezijde die is voorzien van steenbekleding. Medio vorig jaar wordt gestart met de versterking, verbreding, verhoging en aardbevingsbestendig maken van de dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl.
Hoe ziet de exacte planning voor dit omvangrijke project eruit. Op welke wijze maak je een dijk aardbevingsbestendig en in hoeverre worden regionale ondernemers ingeschakeld tijden dit miljoenen kostende project. Volop vragen voor onze twee forumgasten.
Ate Wijnstra van Waterschap Noorderzijlvest is onze eerste forumgast. Hij is bij het Waterschap projectmanager hoogwaterbeschermingsprogramma en vanaf het begin betrokken bij het Waterfront Marconi en de versteviging van de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl.
Onze tweede gast is Paul Opdam. Hij is in dienst bij Boskalis en is projectmanager Combinatie Ommelanderdiek.

 

Speeddaten

Bij binnenkomst in de Evenementenhal krijgt u een ‘rode’ of een ‘gele’ kaart uitgereikt. Dit is voor het speeddaten dat na het Forum plaatsvindt. U mag aan een tafel met de kleur van uw kaart plaatsnemen waarna u kennismaakt met uw tafelgenoten en visitekaartjes uitwisselt. Na de voorstelronde kunt u discussiëren over het thema van deze dag:

Een 2 hectare groot strand vlakbij het centrum van Delfzijl, nieuwe fietspaden op de dijk, de aanleg van natuurgebieden en nieuwe camperparkeerplaatsen.

De voorzieningen zijn er. Hoe lok je de toerist naar de Eemsdelta.

 

Programma

17.00 uur Ontvangst
17.30 uur Forum met de heren Opdam en Wijnstra
18.10 uur Tafelvorming voor het speeddaten
18.15 uur Start speeddaten
18.45 uur Buffet
19.30 uur Einde

Meer nieuws in deze categorie

Verslag lunchbijeenkomst 23 mei 2024

Verslag lunchbijeenkomst 23 mei 2024

Hotel Flonk Groningen-Zuid was donderdagmiddag 23 mei de mooie locatie voor de eerste lunchbijeenkomst van Eemshaven.info van dit jaar. Manager Janny Klei trapte de bijeenkomst af waarna Suzanne de Bruin van Flonk hotels kort de geschiedenis en ambitie van het hotel...

Lees meer