AkzoNobel verkoopt Chemietak aan Amerikaanse Carlyle Group

27 mrt 2018Nieuws

AkzoNobel verkoopt zijn haar onderdeel Specialty Chemicals voor ruim tien miljard euro aan de Amerikaanse investeerder Carlyle en het Singaporese investeringsfonds GIC. Daaronder vallen ook de activiteiten van AkzoNobel op het Chemiepark in Delfzijl.

Thierry Vanlancker, CEO AkzoNobel, zegt: “Vandaag hebben we een mijlpaal bereikt met het creëren van twee gerichte, goed presterende ondernemingen die waarde opleveren voor alle belanghebbenden. We hebben vastgehouden aan onze inzet om het onderdeel Specialty Chemicals af te splitsen en heeft dat op schema gedaan.

We zijn verheugd de aankondiging te mogen doen van de verkoop van Specialty Chemicals aan The Carlyle Group en GIC. We geloven dat het onderdeel goed gepositioneerd is om groei mogelijkheden te pakken en verder de prestaties te verbeteren. Carlyle heeft aanzienlijke ervaring in de chemische industrie en een bewezen staat van dienst als het gaat om gezondheid, veiligheid, innovatie en duurzaamheid.”

Op basis van het balans aan het einde van het jaar verwacht AkzoNobel een cash betaling te ontvangen van €8,9 miljard. Na aftrek van de kosten van de overeenkomst en afsplitsing zullen de netto opbrengsten rond €7,5 miljard bedragen. Het overgrote deel van de netto opbrengsten zal uitgekeerd worden aan de aandeelhouders. Daarmee hoopt AkzoNobel hen tevreden te stellen nadat een mogelijk lucratieve overname van het gehele bedrijf door branchegenoot PPG Industries vorig jaar niet doorging. Volgens het chemieconcern moet de verkoop voor het einde van het jaar worden afgerond.

Overnamekandidaten
Carlyle moest het in de overnamestrijd opnemen tegen rivalen als Apollo Global Management, een combinatie van Bain Capital met Advent International en het Nederlandse HAL Investments.

 

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer