Eemsdelta smeedt miljoenenplan voor Campus XL

8 jan 2024Nieuws

Kweekvijver voor toptalent voor ‘booming’ industrie Delfzijl en Eemshaven.

Onderwijs, overheden en het bedrijfsleven in de Eemsdelta slaan de handen ineen voor Campus XL. Samen willen zij jaarlijks 1500 leerlingen en studenten klaarstomen voor een carrière in met name de groene chemie, duurzame energiesector en de zorg.

De plannen vergen een investering van bijna 7,5 miljoen euro. Daarvan gaat ruim 3 miljoen zitten in de bouw van een nieuw onderwijs- en kenniscentrum op de vorig jaar geopende onderwijscampus in Appingedam.

Daar gaan niet alleen de 1700 leerlingen die daar nu al voortgezet onderwijs volgen aan de slag met praktijkopdrachten uit het regionale bedrijfsleven. Ook studenten van het Noorderpoortcollege, de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen werken er aan oplossingen voor concrete vragen uit de industrie.

Makerswierde gaat voorzien in snelgroeiende vraag naar personeel

Deze nieuwe ‘Makerswierde’ in Appingedam moet uitgroeien tot een ‘koppelplaats’ waar het onderwijs en bedrijfsleven in de wijde regio Noord-Groningen samen voorzien in de snelgroeiende vraag naar personeel in met name de ‘booming’ groene chemie en duurzame energie- annex waterstofsector in Delfzijl en de Eemshaven.

Dertien partners bundelen de krachten in de Campus XL, van de gemeente Eemsdelta en vier onderwijsinstellingen tot grote industriebedrijven in de regio. Zij hebben inmiddels een eerste projectplan ontwikkeld en hakken eind deze maand finale knopen door over de volgende stap richting de realisatie.

Subsidieaanvraag ligt al bij Europees ‘Just Transition Fund’

Een subsidieaanvraag is in december de deur uitgegaan naar het Europese ‘Just Transition Fund’, zegt directeur Frans Alting van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, een van de kartrekkers van het project. Verder zoeken de initiatiefnemers financiering uit het Nij Begun-programma, de Haagse ‘ereschuld’-miljarden voor zestig jaar gaswinning in Groningen.

Het JTF is een Europees fonds voor regio’s die zwaar leunen op de olie- en gaswinning. Brussel wil die gebieden helpen om een rechtvaardige (‘just’) omslag te maken naar een meer duurzame economie. Groningen krijgt samen met Drenthe ruim de helft van de 623 miljoen die Nederland is toebedeeld uit het JTF-fonds.

De Makerswierde is het meest in het oog springende onderdeel van de Campus XL, maar de plannen zijn veel breder dan dat, zegt SBE-directeur Alting. „We gaan in Noord-Groningen een unieke samenwerking aan die de regio substantieel verder gaat brengen op het gebied van innovatie en verduurzaming van onze industrie.”

Kwartiermaker moet miljoenenplan verder van de grond tillen

De initiatiefnemers hebben inmiddels een kwartiermaker aangetrokken die fulltime werkt aan de realisatie. Campus XL moet binnen vijf jaar uitgroeien tot een spil tussen onderwijs en bedrijfsleven, zegt Alting. „Een bruisende plek voor studenten maar ook een vliegwiel voor nieuwe en lopende initiatieven.”

Naast de Makerswierde voorzien de plannen onder meer in een vergelijkbaar Expertisecentrum Zorg, in het nieuw te bouwen zorgcentrum in Delfzijl-Noord. Ook bestaande proefplaatsen als het Offshore Wind Center in de Eemshaven en het Chemport Innovation Center in Delfzijl haken aan.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer