Eemsdelta smeedt miljoenenplan voor Campus XL

8 jan 2024Nieuws

Kweekvijver voor toptalent voor ‘booming’ industrie Delfzijl en Eemshaven.

Onderwijs, overheden en het bedrijfsleven in de Eemsdelta slaan de handen ineen voor Campus XL. Samen willen zij jaarlijks 1500 leerlingen en studenten klaarstomen voor een carrière in met name de groene chemie, duurzame energiesector en de zorg.

De plannen vergen een investering van bijna 7,5 miljoen euro. Daarvan gaat ruim 3 miljoen zitten in de bouw van een nieuw onderwijs- en kenniscentrum op de vorig jaar geopende onderwijscampus in Appingedam.

Daar gaan niet alleen de 1700 leerlingen die daar nu al voortgezet onderwijs volgen aan de slag met praktijkopdrachten uit het regionale bedrijfsleven. Ook studenten van het Noorderpoortcollege, de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen werken er aan oplossingen voor concrete vragen uit de industrie.

Makerswierde gaat voorzien in snelgroeiende vraag naar personeel

Deze nieuwe ‘Makerswierde’ in Appingedam moet uitgroeien tot een ‘koppelplaats’ waar het onderwijs en bedrijfsleven in de wijde regio Noord-Groningen samen voorzien in de snelgroeiende vraag naar personeel in met name de ‘booming’ groene chemie en duurzame energie- annex waterstofsector in Delfzijl en de Eemshaven.

Dertien partners bundelen de krachten in de Campus XL, van de gemeente Eemsdelta en vier onderwijsinstellingen tot grote industriebedrijven in de regio. Zij hebben inmiddels een eerste projectplan ontwikkeld en hakken eind deze maand finale knopen door over de volgende stap richting de realisatie.

Subsidieaanvraag ligt al bij Europees ‘Just Transition Fund’

Een subsidieaanvraag is in december de deur uitgegaan naar het Europese ‘Just Transition Fund’, zegt directeur Frans Alting van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, een van de kartrekkers van het project. Verder zoeken de initiatiefnemers financiering uit het Nij Begun-programma, de Haagse ‘ereschuld’-miljarden voor zestig jaar gaswinning in Groningen.

Het JTF is een Europees fonds voor regio’s die zwaar leunen op de olie- en gaswinning. Brussel wil die gebieden helpen om een rechtvaardige (‘just’) omslag te maken naar een meer duurzame economie. Groningen krijgt samen met Drenthe ruim de helft van de 623 miljoen die Nederland is toebedeeld uit het JTF-fonds.

De Makerswierde is het meest in het oog springende onderdeel van de Campus XL, maar de plannen zijn veel breder dan dat, zegt SBE-directeur Alting. „We gaan in Noord-Groningen een unieke samenwerking aan die de regio substantieel verder gaat brengen op het gebied van innovatie en verduurzaming van onze industrie.”

Kwartiermaker moet miljoenenplan verder van de grond tillen

De initiatiefnemers hebben inmiddels een kwartiermaker aangetrokken die fulltime werkt aan de realisatie. Campus XL moet binnen vijf jaar uitgroeien tot een spil tussen onderwijs en bedrijfsleven, zegt Alting. „Een bruisende plek voor studenten maar ook een vliegwiel voor nieuwe en lopende initiatieven.”

Naast de Makerswierde voorzien de plannen onder meer in een vergelijkbaar Expertisecentrum Zorg, in het nieuw te bouwen zorgcentrum in Delfzijl-Noord. Ook bestaande proefplaatsen als het Offshore Wind Center in de Eemshaven en het Chemport Innovation Center in Delfzijl haken aan.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Subsidie voor Eemshydrogen

Subsidie voor Eemshydrogen

Marinus Tabak, COO EWE, postte zojuist het volgende bericht: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws markeert een...

Lees meer

Subsidie voor EWE-project Eemhydrogen

Marinus Tabak, COO RWE Generation, postte zojuist het volgende op LinkedIn: Met grote trots kunnen we vandaag het nieuws delen dat wij als RWE subsidie toegekend hebben gekregen voor ons 50MW groene waterstofproject, Eemhydrogen, in de Eemshaven. Dit geweldige nieuws...

Lees meer
Bijeenkomsten 2024

Bijeenkomsten 2024

Wij hebben voor 2024 data geprikt voor de Eemshaven.Info-bijeenkomsten. Alvast handig om te noteren. Uiteraard ontvangen genodigden tijdig nadere informatie. 23 mei: Flonk: thema-lunchbijeenkomst 13 juni: Delfsail ontbijtbijeenkomst 27 juni: Golfevent Eemshaven.info...

Lees meer