De Eemshaven krijgt een enorm batterijsysteem voor de opslag van elektriciteit, de op één na grootste in Nederland.
Het Eindhovense bedrijf Tomorrow Energy heeft van de gemeente Het Hogeland een vergunning gekregen voor de bouw ervan. ,,Dit is een mijlpaal voor de gemeente, de Eemshaven en Groningen Seaports”, zegt directeur Hakkan Yildirim. Het gaat volgens hem om een investering van ‘tientallen miljoenen euro’s’.
Geen toeval
De keuze voor Eemshaven als locatie voor dit project is geen toeval, zegt Yildirim. ,,Als de energiehub van Nederland, met een derde van de nationale energievoorziening, is Eemshaven de ideale plek voor Tomorrow Energy’s grootste opslagproject. We zijn ontzettend trots en dankbaar voor deze kans om hier een significant project te bouwen”, aldus Yildirim.
De ondernemer verwacht dat ‘Holland Battery 1’, zoals het systeem heet, in 2027 in gebruik kan worden genomen.
Pieken en dalen
Yildirim voorziet voor de batterij-opslag een belangrijke rol in de Nederlandse energietransitie. De productie van zon- en windenergie kent door de wisselende weeromstandigheden pieken en dalen. Is het aanbod groter dan de vraag, dan worden de producenten ‘gestraft’ met een negatieve stroomprijs. De onregelmatige productie kan bovendien zorgen voor onbalans op het elektriciteitsnetwerk.
Met het batterijsysteem kan overtollige energie worden opgeslagen, en weer op het net worden gezet als er veel vraag is. Vooralsnog is TenneT de belangrijkste klant van het systeem, dat de naam ‘Holland Battery 1’ krijgt.
Handelen in stroom
De batterij-opslag wordt direct aangesloten op het hoogspanningsstation dat de landelijk netbeheerder heeft in de Eemshaven. Yildirim verwacht dat ook andere ondernemingen, bijvoorbeeld energiebedrijven, zich als klant melden.
Bovendien gaat Tomorrow Energy met de batterij-opslag handelen in stroom. Bij een groot aanbod koopt het bedrijf de elektriciteit goedkoop in, slaat die op, en verkoopt de stroom weer wanneer die bij schaarste een hogere prijs heeft.
Oppervlakte
‘Holland Battery 1’ wordt aanzienlijk groter dan de batterij-opslag die RWE momenteel in de Eemshaven bouwt. Die krijgt een vermogen van 35 megawatt, een opslagcapaciteit van 41 megawatuur en een oppervlakte van 3000 vierkante meter.
De opslag van het Brabantse bedrijf krijgt een vermogen van 180 megawatt, een capaciteit van 360 megawattuur en komt te staan op een oppervlakte van 14.000 vierkante meter. Alleen in Zeeland staat een groter systeem geland, met een vermogen van 364 megawatt en een capaciteit van 1457 megawattuur.
De capaciteit van een batterijopslag is de hoeveelheid energie die er in opgeslagen kan worden. Het vermogen betreft de snelheid waarmee de batterij geladen of ontladen kan worden. ‘Holland Battery 1’ kan in twee uur volledig worden geladen. Het systeem kan in dezelfde tijd de totale opgeslagen hoeveelheid weer op het net zetten.
Bron: DvhN.nl John Geijp